ОБЩИНА ТЪРГОВИЩЕ С АКЦИЯ ЗА СПАЗВАНЕТО НА ЗАПСП

Служители от Общинската администрация започнаха да извършват проверки за наличие на музикален лиценз в озвучени заведения, търговски обекти и в хотели. Общинските инспектори проверяват дали музиката в обектите е с уредени авторски и сродни права за публично изпълнение. Проверките се извършват на място в търговския обект и установяват наличието на договор с ОКУП или с НУП, вписан в регистъра на Министерството на културата. Контролните функции за наличие на музикален лиценз в търговските и туристически обект бяха делегирани на общините с поправка на ЗАПСП, която влезе в сила от началото на календарната година.

Ако търговският обект не е уредил авторските и сродни права върху музиката, която ползва, общинската процедура предвижда съставянето на протокол, който управителят на обекта да представи на Общинската администрация в едноседмичен срок. Нарушението се счита за установено още в момента на констатираната липса на договори, а санкцията е в размер от 2 000 до 10 000 лв. Санкциите са по-високи при второ установено нарушение – от 3 000 лв. до 30 000 лв. Контролните си функции запазва и Министерството на културата, което има право да налага глоби от 2 000 до 20 000 лв.

Когато музиката е част от бизнес модела на търговския обект, следва да се уреди правото на публично ползване с авторите и с изпълнителите. Това може да стане единствено чрез сключване на т. нар. бланкетна лицензия, с която търговецът закупува правата върху всички произведения, които звучат в обекта. Алтернативата е да договаря ползването отделно с всеки един правоносител, което освен, че е твърде скъпо, е и практически невъзможно. Само за едно произведение те могат да бъдат повече от трийсет. Ако собственикът на обекта ползва медиа (радио или телевизия), YouTube или друг източник със свободно достъпно музикално съдържание, то ползваният репертоар се представлява от МУЗИКАУТОР – сдружение на авторите, и ПРОФОН – сдружение на изпълнителите. Най-лесният начин за закупуване на музикален лиценз е чрез съвместната платформа musicpro.org, в която собствениците на озвучените обекти могат в рамките на няколко минути да подадат заявка онлайн.

Съществуват бизнес модели, за които е подходящ ограниченият репертоар. Тази услуга се предоставя от частни компании, т. нар. независими дружества за управление на права, които също се регистрират в Министерството на културата. Те предлагат лимитиран български и световен репертоар. При сключване на договор за ограничената услуга обектите имат право да ползват само репертоара, който компанията им предостави физически, на носител или чрез кодирана стрийм услуга. Ако обаче търговският обект е закупил ограничен лиценз, но ползва световен репертоар, той все пак подлежи на санкция, тъй като фактически ползва и произведения, чиито права не е уредил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *