8 тона отпадъци са извозени от нерегламентирано сметище в „Драката“

Екипи на Общинското предприятие БКС днес почистиха района на нерегламентираното сметище, образувано на входа на местността „Драката”.  Извозени са 8 тона отпадъци. Сред тях са строителни, едрогабаритни отпадъци и електрическо оборудване. Количеството е генерирано само за два дни, след последното извозване на сметта, на 26 юли.

Припомняме, че т. нар. вилни зони се намират в земеделски земи и са извън регулация. Според общинската заповед за сметосъбиране, в тези зони боклукът трябва да се извозва веднъж седмично. Въпреки това, БКС извършва тази дейност два и повече пъти в седмицата.

Приходите от такса смет от тези имоти обаче по никакъв начин не генерират необходимите средства за почистване. Годишно, за имотите в тези зони се плаща такса, която варира от 6 стотинки до 9 лв. В същото време, за извозването на отпадъците от един 4-кубиков контейнер, каквито са разположени в „Драката“, са необходими 2508 лв. на година.

Апелираме гражданите към отговорно отношение и спазване на общинските наредби. БКС ще продължи да се грижи за своевременното извозване на отпадъците от „Драката“, но е невъзможно предприятието да почиства нерегламентирани сметища по няколко пъти в седмицата. Това е и един непредвиден разход в общинския бюджет, който се плаща от всички граждани.  

Припомняме, че Община Търговище осигурява безплатно извозване на строително отпадъци до 1 кубик. Администрацията има и сключени договори със специализирани фирми за извозване на едрогабаритни и опасни отпадъци, електрическо и електронно оборудване. Списък с площадките и реда за предаването на отпадъците е публикуван в сайта на Общината, на адрес: https://www.targovishte.bg/index.php?nav=222

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *