Община Търговище обявява прием на заявления за включване в механизма за лична помощ

Община Търговище обявява прием на заявления за включване в  механизма за лична помощ. Приемът е във връзка с новия Закон за личната помощ, според който общините се явяват доставчик на услугата. Документи се приемат както от кандидати, желаещи да работят като асистенти, така и от хора с увреждания, желаещи да ползват такъв.

Право за включване в механизма имат: хората с право на чужда помощ с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност; децата с право на чужда помощ с определени 50 и над 50 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност; децата без право на чужда помощ с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност.

Асистент може да бъде всяко лице, което не е поставено под запрещение и не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер.

Всички кандидати могат да подават заявления по образец в Центъра за почасови услуги, на адрес: гр. Търговище, ул. „Първи май“ №4, всеки работен ден, от 08.30 ч. до 16.30 часа.

В заявлението си кандидат-потребителите декларират, че няма да получават друга подкрепа за задоволяване на същите потребности за периода, през който ще им бъде осигурена лична помощ. Те могат да посочат и асистент, който да ги обслужва. Ако не го направят, местната администрация ще предложи подходящ. Към заявлението се прилага и направление от Дирекция „Социално подпомагане“ с определения брой часове лична помощ, от които лицето се нуждае.

Предоставянето на услугата ще започне от 1 септември 2019 г. Заявления за включване в механизма могат да се подават и след тази дата. 

Подробна информация може да се получи на тел.: 0601/ 6 37 42.

Механизмът лична помощ и образци на документите, необходими за кандидатстване, са публикувани в уебсайта на Община Търговище: https://www.targovishte.bg/index.php?nav=297

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *