20 нарушения за струпване на строителни отпадъци констатираха контрольорите на Община Търговище за месец

20 констативни протокола за струпване на строителни отпадъци на обществени площи са съставили контрольорите на Общината през месец юни. Само за първия ден на юли броят им е 4. В повечето случаи се касае са струпване на строителни материали пред входове на жилищни сгради, което затруднява преминаването на живущите там.

В тази връзка Община Търговище напомня, че осигурява безплатна услуга за извозване на строителни отпадъци до 1 кубик. За целта, гражданите трябва да подадат заявка в местната администрация на телефони 0601/6 86 58 или 0601/6 86 86. Транспортирането се извършва всеки петък до обяд. Отпадъците  трябва да бъдат поставени в чували и да се изнесат пред обекта ден по-рано.

За транспортиране на по-големи количества отпадъци гражданите следва да подадат заявление в Центъра за административно обслужване в Общината. Цената е 1,60 лв. на кубик за строителни отпадъци и 0,80 лв. за земни маси. Транспортирането се извършва със собствен транспорт или с такъв на БКС. Цената се определя в зависимост от разстоянието от адреса до склада за строителни отпадъци в село Пролаз.

Община Търговище има сключени и договори за събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, както и за опасни и едрогабаритни отпадъци.

Опасните и едрогабаритни отпадъци от домакинствата се приемат безвъзмездно от фирма „Марекс“ ООД в Промишлената зона, на ул. „Железничарска”. Извозването им се осъществява единствено със собствен транспорт.

Непотребната електрическа и електронна техника пък се извозва безплатно от екипи на фирмата, с която Общината има сключен договор. Определената дата за това е 21 число на всеки месец. Заявки се подават на телефони 0800 14100, 0887 771 973 и e-mail: order@marketmetal.eu.

Негодни за употреба батерии пък се събират в специални контейнери в над 100 пункта на територията на града. Такива има в повечето детски и учебни заведения, общинската и областна администрации и други обществени сгради и институции.

Регистърът на площадките за предаване на различните видове отпадъци в Търговище е публикуван в сайта на Общината: https://www.targovishte.bg/index.php?nav=222

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *