Община Търговище предлага промени в Наредбата за безопасност на движението

Новите текстове ще позволят осигуряването на репатриращ автомобил


Община Търговище предвижда промени в Наредбата за организация и безопасност на движението. Те ще регламентират реда по принудителното преместване на неправилно паркирали превозни средства със специализиран автомобил от т.нар. тип „паяк“. Измененията ще позволят на Община Търговище да наеме или закупи такъв автомобил.

Промените предвиждат дейностите по стопанисването на „паяка“ и преместването на неправилно паркиралите превозни средства да бъдат възложени на Общинското предприятие „Социални и охранителни дейности“.

Предлага се цената за принудително преместване да бъде 40 лв. Предстои администрацията да определи и място за охраняем паркинг, където да бъдат извозвани автомобилите. Престоят там ще се заплаща по 1,20 лв. за всеки час.

Към настоящия момент контролът спрямо нарушителите се осъществява от екипи на полицията, които могат единствено да наложат глоба по фиш за неправилно паркиране. За месец май до момента са издадени общо 146 такива фиша. 36 от тях са съставени по Закона за движение по пътищата, а 110 – по общинската наредба за безопасност на движението. За предходния месец април общият им брой е 289.

Паркоместа и тротоарни площи на територията на града заемат и изоставени и излезли от употреба превозни средства. По данни на контрольорите на Общината техният брой надхвърля 50.   

Осигуряването на репатриращ автомобил ще спомогне за осъществяването на по-строг и качествен контрол спрямо нарушителите.

Новите текстове ще бъдат внесени за разглеждане от Общинския съвет на сесията през юни и са публикувани в уебсайта на местната администрация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *