Предприемат се мерки за осигуряване на обществения ред и сигурността на гражданите по време на „ИЗЛОЖЕНИЕ ТЪРГОВИЩЕ 2019“

За целта в РУ-Търговище е изготвен и утвърден съответен план, като за обезпечаването на  добър обществен ред и гарантиране сигурността на гражданите и техните гости, и на безопасността на движението, под различна форма е ангажиран целият състав на управлението, както и служители на сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция. През панаирната седмица – от 13 до 19.05.2019 г., в гр. Търговище полицейското присъствие ще бъде засилено, особено в районите, където се очаква струпване на голям брой хора. проявите, включени в програмата на 242-рия традиционен търговищки панаир,

Служителите на сектор “Пътна полиция” в дирекцията заедно със свои колеги от „Охранителна полиция“ в РУ-Търговище ще осъществяват активен контрол за спазване изискванията на Закона за движение по пътищата и на правилника за неговото прилагане.  По време на панаира с цел създаване на по-добър ред и регулиране на потоците от влизащи на изложението и напускащи го граждани ще бъдат изградени три временни контролно-пропускателни пункта към подстъпите за панаира, в които ще работят съвместно служители на РУ-Търговище и на общинско предприятие „СОД“.

Със съдействието на органите на местната власт през панаирната седмица в гр. Търговище ще бъдат организирани временни охраняеми паркинги на улиците “Богомил”, “Боровец“ и „Ст. Куцаров“, и ще бъде ограничено движението на МПС в зоната на панаирното изложение, както и в подстъпите към него. С цел недопускане на пътни инциденти в районите, където  се очаква събиране на много хора, чрез поставяне на подвижни прегради ще бъде преустановено движението на МПС в следните участъци: ул. “Мургаш” – ул. „Морава“, ул. „Морава – ул. “Капитан Данаджиев”, улицата срещу стълбището за комплекс „Боровец“, и ул. „Кап. Данаджиев“ – ул. „Мургаш“. Със заповед на кмета на община Търговище движението на МПС под какъвто и да е предлог на територията на панаира ще бъде преустановено за времето от 10 до 23 ч, като на водачите на МПС, зареждащи щандовете и търговските обекти, ще бъдат издадени пропуски с визиран час и маршрут от организаторите на изложението. В дните на Изложението в града ще работят полицейски постове за регулиране и пренасочване на пътното движение в района му. За посетителите на традиционния панаир ще бъдат обособени и допълнителни паркинги  по протеженията на улиците „Боровец“, Богомил“ и „Ст. Куцаров“, ще има и служебен паркинг в близост до художествената галерия „Проф. Никола Маринов“.

С цел опазването на обществения ред с полицейски сили ще бъдат охранявани различните празнични прояви/церемонии, концерти, фестивали и др./, включени в панаирната програма.

Полезно е съгражданите ни и техните гости за изложението да знаят, че през панаирната седмица в района на изложението и на панаира ще бъдат изградени два пункта, където ще дежурят полицейски служители. Единият пункт се намира в Художествената галерия “Н. Маринов” – в близост до входа й, а другият е до стадион “Димитър Бурков”/откъм заведение “Блу Меджик”/. С цел гарантиране на сигурността и противопожарната безопасност след приключване на всеки работен ден на изложението представители на полицията, пожарната и организаторите на форума ще проверяват състоянието на търговските щандове и изложбените зали преди тяхното затваряне.

От полицията напомнят на гражданите, че е важно да  проявят повишена бдителност, за да не станат  обект на джебчийски кражби.  По принцип оживлението по търговските улици и около пазарите спомага за осъществяване на „дейността“ на извършителите им, които се сливат с тълпата и, възползвайки се от празничното настроение на хората, опитват да пребъркват джобове и чанти. Затова при попадане в навалица гражданите трябва да носят чантите си отпред, притиснати до тялото. Не трябва да се оставят във външни джобове на яке или друга дреха пари и ценни вещи, а чантата или портфейлът никога  да не се оставят без надзор – и когато собствениците им пробват дреха, и когато са седнали за кафе или храна в заведение. Не е препоръчително хората да носят със себе си големи суми в брой, а ако все пак това се налага, е  удачно да не ги съхраняват на едно и също място. За предпочитане е автомобилите да се оставят на оживени и добре осветени места, а след паркирането им непременно да  се заключат.

 

От полицията  апелират  към гражданите  в случай, че са потърпевши от инцидент или станат свидетели на такъв, незабавно да сигнализират на тел. 112, в най-близкото РУ или най-близко намиращия се до тях полицейски служител.

 

 

 

 

ПРЕСЦЕНТЪР НА ОД МВР-ТЪРГОВИЩЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *