От полицията в Търговище акцентираха на мерките за осигуряване на безопасността по Великденските празници

По време на брифинг в Областна дирекция на МВР-Търовище бяха представени предприетите мерки за осигуряване на сигурността на гражданите във връзка с предстоящите великденски празници. По темата пред медиите говориха комисар Стефан Стефанов, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност”-Търговище, гл.инсп. Иван Александров, началник сектор „Охрана на обществения ред и териториална полиция” и гл.инсп. Иван Стефанов, началник сектор „Пътна полиция” в ОД МВР-Търговище.

„Великден е свързан с празнично настроение, с предварително планиране на свободното време, но не рядко – и с реализиране на ненадейни хрумвания за пътуване. Обикновено по празници човек мисли за очакваните положителни преживявания, и съвсем естествено пренебрегва дори лични принципи и правила за поведение.Личната безопасност, а и тази на останалите – познати и непознати, членове на семейството или приятели, колеги, е от особена важност.  Не бива да забравяме, че и по време на празници на пътя има ПЕШЕХОДЦИ, ВОДАЧИ, ПЪТНИЦИ И РАБОТНИЦИ НА ПЪТЯ”, заяви в началото на пресконференцията гл.инсп. Иван Александров.

Припомнено бе още, че по време на Великденските празници през 2018 г. (05.04. – 09.04.2018 г.) са настъпили 74 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 8 и са ранени 103 участници в движението по пътищата. В сравнение с празничните дни на 2017 г. (13.04. – 17.04.2017 г.) ТПТП, загиналите и ранените са по-малко.

От отдел „Пътна полиция” съветват водачите на МПС да проверяват изправността на превозното средство, да се подготвят  с допълнителни аксесоари за дълъг път, да планират пътуването, но не и времето за пристигане, да следят за ограничения по маршрута, да проверяват за срока на валидност на документите,    да шофират концентрирано и да запазват спокойствие при попадане в колона, да бъдат отговорни към себе си, семейството си и към останалите на пътя, а при нужда да звънят на телефон 112.

По време на брифинга акцент бе даден и на противопожарната безопасност в домовете на хората, както и в двата търговищки храма, където се очаква традиционно струпване на множество жители.

С.Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *