Община Омуртаг започна подготовката за събора в село Могилец

На 30 април и 1 май 2019 година /вторник и сряда/ под патронажа на кмета на община Омуртаг инж. Ешреф Ешрефов ще се проведе ХХVI-я Традиционен пролетен събор в село Могилец. Основната цел на проявата e да събира на земляческа среща жителите на селото и околностите, които са разпръснати из страната и чужбина.

Събитието се организира от 1988 година насам. В своята история съборът има петгодишен период на прекъсване по време на демократичните промени от 1991 до 1995 година. През 1996 година традицията е възродена и празникът ежегодно се провежда в два дни – на 30 април и на 1 май – в Деня на труда. Мероприятието се организира от община Омуртаг, кметство с. Могилец и Народно читалище “Просвета – 1943”.

През последните години събитието се утвърди като един от най-посещаваните и очаквани празници в община Омуртаг. С разнообразната си програма, той е хубав повод да върне в селото изселниците от региона и да поддържа жив спомена за родния край.

За доброто настроение на гостите тази година на 30 април от 21:30 часа ще се погрижи поп-фолк певицата Галена. Преди това от 20:00 часа предстоят младежка дискотека, концерт на оркестър „Исметлер“, град Омуртаг и изпълнения на балетна формация от град Варна.

Празничният ден на 1 май ще започне с фолклорно-музикална програма от 10:00 часа. Официалното откриване ще бъде от 11:30 часа. След това програмата ще продължи с букет от песни и танци на самодейни състави от региона, концерт на Дамян Попов и Мария Накова – Мия. В 14:30 часа ще започнат конните надбягвания, а от 15:00 часа ще бъде даден старт на народните и пехливански /мазни/ борби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *