Областният управител откри Седмицата на португалската култура в Търговище

В Регионална библиотека „Петър Стъпов” Търговище беше сложен официален старт на Седмицата на португалската култура. Тя бе официално открита от областния управител г-н Митко Стайков, посланика на Португалия г-жа Елена де Алмейда Коутиньо и директора на Португалския културен център г-жа Анаиза Гордино. Седмицата бе открита с авторската фотоизложба „Португалски пътеки” на проф. д-р Марин Паунов.
„Съгласно Работната програма за 2018 г. на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз, всички областни администрации следва да проведат комуникационни инициативи, свързани с популяризиране на европейското културно многообразие. Целта е във всеки областен град да бъде представена по една страна членка на Европейския съюз”, заяви областният управител. Той уточни, че Търговище има дългогодишно сътрудничество, датиращо от 2002 г. с град Санта Мария да Фейра в Португалия и поради тази причина Областната администрация се е обърнала към португалското посолство с покана за съвместни действия.
„За нас е огромна чест да разпространяваме португалската култура във все повече далечни кътчета. Затова за нас беше изключително удоволствие да представим Португалия тук”, заяви посланикът на Португалия. Г-жа Коутиньо допълни, че двете страни имат много общи неща – богата история, много културни паметници, прекрасна природа и др. Тя призова присъстващите да разгледат фотоизложбата и да открият португалските пътеки и кътчетата, които искат да посетят.
Програмата на Седмицата на португалската култура продължава в дните от понеделник до четвъртък, когато всяка вечер от 18.00 ч. в кафе-театъра на Читалището ще бъдат прожектирани филми. Чрез тях публиката ще има възможността да се потопи в историята, културата и забележителностите на Португалия. Това ще се случи чрез комедиите „Мама знае най-добре” и „Америка”, трилъра „Четвърто районно” и биографичната драма „Амалия”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *