Утре стартира традиционната акция на полицията „ЗИМА“

Необходимо е водачите да проверят отново техническата изправност на автомобилите си и да ги подготвят за движение при зимни условия.
На 1 ноември 2018 г. в област Търговище, както и в цялата страна, „Пътна полиция“ стартира традиционната си превантивна акция „Зима”. Тя ще продължи до края на месец ноември т.г. и ще премине през три тематични етапа, насочени към отделните категории участници в движението. В хода й по пътищата на областта ще бъдат реализирани специализирани полицейски операции, ще се осъществяват регулярни проверки и активен контрол за безопасността на движението. Целта е подобряване сигурността на движението по пътищата и заостряне вниманието на водачите към подготовката на автомобилите им за движение при зимни условия. Ще се акцентира върху основни предпоставки за предотвратяване на пътни инциденти през това време на годината, като – използване на гуми, предназначени за зимни условия, изправност на светлинните източници и светлоотразителната сигнализация на превозните средства, както и на отоплителната им система, снабдяване с други средства за безопасно пътуване през зимата, като – вериги на сняг, одеяло, зареждане с антифриз, замяна на течността за измиване на стъклата с незамръзващ препарат.
Партньори на „Пътна полиция“ в осъществяване на инициативата са структурите на Съюза на българските автомобилисти и на Българския Червен кръст.
В рамките на превантивната акция ще се проведат три кампании:
Кампанията „С безопасно пътно превозно средство през зимата” ще се реализира през периода 1-10.11.2018 г. В хода й дейността на „Пътна полиция“ ще бъде фокусирана към превенция над поведението на водачите на пътни превозни средства – основно велосипеди и каруци. Ще се следи за спазване на въведените ограничения за движение на велосипеди, каруци и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от тях от републиканската пътна мрежа, както и за движещи се превозни средства без необходимото оборудване и за използване на светлоотразителни жилетки от велосипедистите. При извършване на регистрация и пререгистрация на пътни превозни средства ще се извършва проверка за изправността на техните светлини в съответствие с нормативните изисквания. Датата 6 ноември ще бъде обявена за Ден без велосипедисти – жертви на пътя.
Вторият тематичен етап под наслов „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”е насочен към пешеходците и към поведението на водачите на МПС към тях. Той ще се проведе в периода 11-20.11.2018 г. В него ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване от водачите на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. В рамките на този етап датата 13 ноември ще бъде обявена за Ден без пешеходци – жертви на пътя, а на 20 ноември по традиция ще бъде отбелязан Световният ден за възпоминание на жертвите от ПТП, обявен за такъв с резолюция на Асамблеята на ООН от 2005 г.
„Безопасно шофиране през зимата” е мотото на третата тематична кампания в рамките на акция „Зима“ . Тя ще се проведе в дните 21-30.11.2018 г. Пътните полицаи ще извършват засилени проверки на техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, над поведението на пътниците, както и на водачите на пътни превозни средства, в т. ч. и спрямо пешеходците. Датата 20 ноември ще бъде обявена за Ден без водачи и пътници в моторните превозни средства – жертви на пътя.
От 1.01.2018 г. до 31.10.2018 г. в област Търговище са регистрирани 354 пътно-транспортни произшествия, от които – 48 тежки. Загинали са 12 граждани, а ранените в тях са 48. За същия период на миналата година пътните инциденти в областта са били 339, от които – 38 тежки. Загинали са 15 и са ранени 40 граждани.
През изминалия зимен период (1.11.2017 г. – 31.03.2018 г.) в област Търговище са настъпили 163 пътно-транспортни произшествия, от които – 15 тежки. В тях са загинали 4 и са били ранени 17 граждани.

ПРЕСЦЕНТЪР НА ОД МВР-ТЪРГОВИЩЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *