Премиерът направи символична първа копка за изграждането на автомагистрала „Хемус”

Днес, 16.08.2018 г., започна строителството на 16,5 км от автомагистрала „Хемус” между пътните възли „Буховци” и „Белокопитово”. Министър-председателят г-н Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството г-н Николай Нанков, министърът на финансите Владислав Горанов и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Светослав Глосов направиха символична първа копка на участъка. Проектът ще се изпълнява изцяло със средства от републиканския бюджет. На събитието присъстваха още областният управител на Търговище г-н Митко Стайков, кметът на града д-р Дарин Димитров, народни представители и други.
„Много ни е красива държавата. Мисля, че за година и два-три месеца ще се справим с този участък. Строителите са в готовност, тръгваме и в двете посоки – към Шумен и към Търговище, така че да се работи максимално бързо. Сега ще видите и в Търговище какво мащабно строителство се прави”, заяви премиерът Борисов.
От своя страна областният управител допълни, че за пътищата в региона са инвестирани 30 млн. лв., като към момента се правят отсечките Попово-Опака, Попово – Водица и Търговище – Макариополско –Буховци – Певец изцяло със средства от републиканския бюджет.
„В рамките на една година в област Търговище са инвестирани 45 млн. лв.”, заяви областният управител и допълни, че е необходимо да бъдат отпуснати средства за ремонти и на едно свлачище и пътя Попово – Садина.
След направената първа копка премиерът разгледа изцяло реновираната ДГ „Приказка”, „пробива Катрафилов” и Първо основно училище „Христо Ботев”.
„Едновременно с пътищата мислим и за образователната инфраструктура”, заяви Борисов и уточни, че наред със заплатите на учителите са осигурени над половин милиард финансови средства за обновяване на около 200 училища в цялата страна.
Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров увери, че на 17 септември сградата на училището ще бъде готова да посрещне учениците. Според него с обновяването на детските градини, яслите, училищата и редица други инфраструктурни обекти населението на града ще продължи да се увеличава. Той съобщи още, че това се дължи и на развитието на промишлеността в региона, като скоро предстои откриването на нова немска инвестиция, която ще осигури работа на 150 човека.
След огледа на училището премиерът Борисов провери на място ремонта на Спортната зала и обновената сграда на Старата полиция, в която са събрани всички служби от сферата на земеделието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *