финансова подкрепа за Хаджи Ангеловата къща

Регионален исторически музей – Търговище получи финансова подкрепа в размер на 7 200 лв. за изготвяне на актуален проект за реставрация и консервация на Хаджи Ангеловата къща. Това стана факт след кандидатстване на музея пред Министерство на културата в сесия за целево финансиране в областта на консервацията и реставрацията.

       Хаджи Ангеловата къща е недвижима културна ценност с национално значение. Построена е през 1863 г. В нея е представена Етнографската експозиция на музея. От няколко години ръководството на музея търси средства за реставрацията и обновяването на къщата.

        Належаща е необходимостта от спасяване и опазване на Хаджи Ангеловата къща като образец на българската възрожденска жилищна архитектура, която губи своя представителен и автентичен вид и е във видимо тежко състояние.

       Изработването на актуален цялостен проект за реставрация и консервация на Хаджи Ангеловата къща, ще отговори на регламентираните изисквания в Закона за културното наследство, ще идентифицира проблемите, ще даде актуални количествено стойностни параметри. Това е основна предпоставка, база и готовност към кандидатстване за финансиране осъществяването на реставрацията и консервацията на Хаджи Ангеловата къща. Ще се направи важна и необходима стъпка към спасяването на културна ценност с национално значение и осигуряване на подходяща комфортна и безопасна среда за музейните посетители, екипа на музея и преминаващите покрай сградата граждани. Реализацията на проекта ще даде своя принос към 2018 г. като „Европейска година на културното наследство”.

        При реализацията на проекта ще бъдат използвани и средствата събрани при дарителската акция организирана от търговищки младежи на движението „Arts & Crafts”, които през лятото на 2017 г. организираха благотворителен базар насочен към съхраняването на Хаджи Ангеловата къща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *