ИЗВЪНРЕДНА РАБОТНА СРЕЩА С ЖИВОТНОВЪДИ ПОРАДИ УСЛОЖНЕНАТА ЕПИЗООТИЧНА ОБСТАНОВКА

В Областна администрация – Търговище се проведе работна среща с животновъди от цялата област.

Срещата се организира от Областния управител г-н Митко Стайков, като в нея участваха заместник областният управител г-н Панайот Димитров, д-р Зафиров –  Областна дирекция по безопасност на храните, представители на ДФ „Земеделие“, ОД „Земеделие“, ОД на МВР, Регионална дирекция по горите – Шумен, както и много животновъди от областта.

Основната цел на срещата беше животновъдите да бъдат запознати с усложнената епизоотична обстановка в страната във връзка с възникнали огнища на Инфлуенца (грип) по птиците и Чума по дребните преживни животни в областите Бургас и Ямбол, както и епизоотичната обстановка по отношение на болестта Африканска чума по свинете.

Г-н Митко Стайков запозна подробно присъстващите със заповедта на Министъра на земеделието, храните и горите, публикувана на сайта на Областна администрация на 18.07.2018г., с която се набелязват редица превантивни мерки за ограничаване на заразите. Д-р Зафиров от ОДБХ – Търговище информира присъстващите, че за съжаление на 18 юли т.г. в гр. Болярово е открито ново огнище на Чума по дребните преживни животни.

Д-р Зафиров призова присъстващите животновъди да бъдат изключително внимателни и да спазват строго правилата за превенция. Изключително важно е да не се купуват животни без пътни листи, като при опити да бъдат продадени такива животни, гражданите незабавно да сигнализират на тел. 112. Също така следва да се следи за масова смъртност при животни и птици, като при наличие на такава незабавно да се информира местния кмет, ветиринарен лекар или да се сигнализира на тел. 112.

Г-н Митко Стайков посочи, че проблемът е общ и изключително сериозен, като трябва всички със съвместни действия да работим за неговото разрешаване.

В хода на дискусията животновъдите поставиха редица проблеми, като например проблем с екарисажа в гр. Варна; увеличената популация на диви животни; както и ваксинацията против болестта Син език.

Представител на ДФ „Земеделие“ запозна присъстващите с кандидатстването за помощ „де минимис“ за овце и кози, което стартира от днес до 31 юли.

Информираме Ви, че във връзка с усложнената епизоотична обстановка Областният управител г-н Митко Стайков издаде заповед, с която въвежда превантивни мерки и на територията на област Търговище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *