Търговище отбеляза181-та годишнина от рождението на Левски

181-та годишнина от рождението на Апостола на българската свобода Васил Левски бе официално отбелязана от съгражданите ни.

Пред барелефа на Левски, на площад „Независимост”, търговищенци поднесоха венци и цветя в знак на признателност и уважение към личността на Дякона и неговото дело. По традиция годишнината започна с изпълнения на Духовия оркестър с диригент Красимира Коларова.

„Трудно се говори за Левски, защото каквито думи за преклонение пред него и да изричаме, те все ще бъдат недостатъчни. Защото дори сега, след толкова време, сякаш все още не успяваме да го преосмислим в словата и хрониките, в биографиите и летописите за подвига му, саможертвата и духовния устрем”, с тези думи актьорът Любомир Фърков започна музикално-поетичнатa композиция, подготвена специално за повода.

Внушителният глас на актьора, направи думите, посветени на Апостола още по-значими, по-впечатляващи, по-докосващи. Придадоха чувство на гордост, че сме потомци на един велик и достоен българин, на почит към делата му за България и на уважение, че е оставил такава следа в историята ни.

С притаен дъх и емоционалност присъстващите чуха още: „И ако се научим да гледаме на настоящето си през очите на Апостола, ако се опитаме да съизмеряваме делата си с неговия аршин, препятствията, които срещаме по пътя си занапред няма да ни изглеждат толкова непреодолими, а мечтите ни за един по-справедлив и хуманен свят ще станат напълно достижими, защото всичко зависи от нас и е в нашите ръце!”.

Сред официалните гости, които присъстваха на ритуала по повод 181-та годишнина от рождението на Левски бяха кметът д-р Дарин Димитров, председателят на Общински съвет – Търговище инж.Хатидже Алиева, зам.-областният управител Панайот Димитров, зам.-кметовете Емине Якубова и Митко Панайотов, секретарят на администрацията Христалина Халачева, директори на институции, общински съветници, общественици, младежи, деца.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *