ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНАТА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ

В пресцентъра на Областна администрация Търговище се проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия. Заседанието бе ръководено от областния управител г-н Митко Стайков.Поводът за свикване на комисията бе относно констатирани огнища на Африканска чума по свинете (АЧС) в четири ферми и при диви животни в района на гр. Тулча, Република Румъния. Целта на срещата е да се предприемат превантивни мерки за предотвратяване възникването и ограничаването на разпространението на заболяването по свинете на територията на област Търговище.
Д-р Анелия Цонева – директор ОДБХ – Търговище, представи детайлна информация свързана с конкретния случай на констатираните огнища, които се намират на 150 км от границата на Република България.
С цел предотвратяване и ограничаване на разпространението на болестта се набелязаха нужните мерки, някои от които са проверка и инвентаризация на свиневъдните обекти на територията на областта, засилени мерки и контрол на движението на домашни свине, засилено наблюдение и максимално редуциране на популацията на диви свине и други мерки за предпазване от АЧС.
Симптомите на болестта са идентични с тези на класическата чума, като се характеризира с много висока смъртност. Основно се предава от болни на здрави животни или косвено чрез заразени продукти или отпадъци от свинско месо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.