ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНАТА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ

В пресцентъра на Областна администрация Търговище се проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия. Заседанието бе ръководено от областния управител г-н Митко Стайков.Поводът за свикване на комисията бе относно констатирани огнища на Африканска чума по свинете (АЧС) в четири ферми и при диви животни в района на гр. Тулча, Република Румъния. Целта на срещата е да се предприемат превантивни мерки за предотвратяване възникването и ограничаването на разпространението на заболяването по свинете на територията на област Търговище.
Д-р Анелия Цонева – директор ОДБХ – Търговище, представи детайлна информация свързана с конкретния случай на констатираните огнища, които се намират на 150 км от границата на Република България.
С цел предотвратяване и ограничаване на разпространението на болестта се набелязаха нужните мерки, някои от които са проверка и инвентаризация на свиневъдните обекти на територията на областта, засилени мерки и контрол на движението на домашни свине, засилено наблюдение и максимално редуциране на популацията на диви свине и други мерки за предпазване от АЧС.
Симптомите на болестта са идентични с тези на класическата чума, като се характеризира с много висока смъртност. Основно се предава от болни на здрави животни или косвено чрез заразени продукти или отпадъци от свинско месо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *