Община Търговище ще депонира при нужда отпадъци на Регионалното депо в Шумен

Община Търговище ще депонира отпадъците на Регионалното депо за неопасни отпадъци в кв. “Давдядово“, Шумен след запълване капацитета на Регионалното ни депо в село Пайдушко. Това беше гласувано днес на заседание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците на общините от област Шумен. Решението идва след внесено искане от кмета на община Търговище д-р Дарин Димитров, тъй като се очаква капацитетът от 474 хил. тона на Регионалното сметище за битови отпадъци в  Пайдушко да бъде запълнен до края на 2018 г.

Община Търговище ще може да извозва на шуменското сметище до 15 хил. тона отпадък годишно и ще плаща за депониране на сметта си същата цена за тон, като останалите общини от област Шумен.

Експлоатацията на депото в Пайдушко е започнала през 1996 г. Според „Националната програма за управление на дейностите по отпадъците“ 2003-2007 общинското депо за неопасни битови отпадъци става регионално и от 2009 г. обслужва и община Попово. Общото количество смет, което община Търговище генерира годишно, възлиза на 15 хил. тона. След преминаване на отпадъците през инсталацията за предварително третиране, количеството им намалява до около 10 хил. тона. За община Попово сметта възлиза на 6 хил. тона, но обемът на отпадъците е по-голям, тъй като там не разполагат със сепарираща инсталация.

Община Търговище подготви за обявяване открита процедура по Закона за обществените поръчки за строеж на втора клетка на Регионалното депо в Пайдушко, чието изпълнение ще започне при осигуряване на финансиране. След изграждането й, Община Търговище ще прибере от депото в Шумен същото количество отпадък, което е депонирала по време на ползването му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *