ТРАДИЦИЯ, КОЯТО НИ ОБЕДИНЯВА

XV Общински парад на детската песен

ЦПЛР-Обединен детски комплекс – Търговище за петнадесети пореден път организира „Парад на детската песен”.

Конкурсната програма и награждаването на победителите се проведе в концертната зала на ОНЧ „Напредък – 1864”, а подробности за новостите на изданието тази година и призовите места научихме от вокалния педагог в ОДК – Теодора Лавдинова. Потърсихме професионалното й мнение от една страна като преподавател, и от друга – като част от екипа на организаторите, за да сподели на нашите читатели интересни моменти от изданието на конкурса. 

-За втора поредна година си активна част от случващото се в „Парад на детската  песен”. Миналата година бе в журито, тази като водеща. Какво променихте? Кое е новото?

-Имах възможността и двете години да бъда близо до изпълнителните на конкурса и всичко случващо се. Изключително радостни сме, че и тази година интересът към изданието бе голям – над 150 деца показаха музикалния си талант на сцената по време на конкурсната програма. Имаше 4-годишни малчугани от детските градини, а най-големите участници бяха в осми клас, всички разделени в три възрастови групи. Тази година за първи път има различни категории в конкурса. Едната е за начинаещи дечица, които упражняват таланта си само в учебните заведения. А другата е за професионално занимаващите се певци, които посещават допълнително уроци в различните музикални школи и паралелки. Преподавателите споделиха с нас, че обновяването, което направихме им харесва, което пък ни дава стимул да модернизираме конкурса в следващите години, да бъде още по-достъпен, относно критериите за участниците.

-Това е петнадесето издание на Общинския парад на детската песен, как се съхранява такава традиция? Приемаме ли я за даденост или можем да я оценим истински?

-Така е! Това е традиция, която ни обединява на едно чисто ниво, каквото е детската песен. А самите участници се радват през цялото време и приемат конкурса като истински празник – парад на песента. Специални адмирации получават и преподавателите на участниците за тяхната мотивация, старание, любов към децата и всичко, което правят заедно, за да покажат на сцената цялостно завършено изпълнение. Много от тях имаха хореография, специално направени костюми и други такива важни детайли в подготовката. За да не приемаме подобни традиции като даденост, трябва да ги обичаме и осъвременяваме, да им добавяме по нещо различно, което да допълва познатото, но и да носи свежа идея.

-Една малка детска планета на сцената на Търговище, заслужила всички награди и звезди на Парада, с които бяха отличени най-добрите изпълнения.

-Талантът не може да се скрие и веднага проличава на сцената! Пожелавам им винаги да пазят любовта към песента и музиката, да се стараят, да се развиват и да дават максимума от себе си в това, което обичат и правят със сърцето си. А талантът заедно с трудолюбието винаги води до успех и резултат!

Интервю на Симона Алексиева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *