ТЪРГОВИЩЕ ПОСРЕЩНА КИТАЙСКАТА НОВА ГОДИНА

ОНЧ „Напредък-1864” бе домакин на празничния концерт, посветен на Китайската нова година. Тя бе посрещната в Търговище с музикално-танцови изпълнения и тематична изложба.

„Културата е движеща сила за съществуването и развитието на една нация, а културният обмен е най-полезният диалог между хората от различните народи”, с тези думи на водещите започна празничната програма.

Първи на сцената поздрави публиката Смесен хор „Родна песен”, с диригент Красимира Коларова. Малките балерини от Балет „Галакси”, с художествен ръководител Екатерина Петрова, представиха за първи път китайския си танц, подготвен специално за случая.

За пореден път възпитаниците на Севдалина Стойчева и Мариам Макарнаян от  Балетна формация „Търговище” и на Марианна Савова от Школата за модерен балет „Вега” към Младежки дом обраха аплодисментите на зрителите в залата. Гимнастиците на СК „Торнадо”, с треньор Снежана Стоянова, също поздравиха присъстващите, а ученици от Първо ОУ „Христо Ботев” – Търговище и ПГИИ „Дж.Атанасов” бяха подготвили песни и поздрав на китайски език.

Обилните снеговалежи попречиха на Негово превъзходителство Джан Хай Джоу да присъства лично на концерта, но бе прочетен поздравителен адрес от негово име. В празника взеха участие и представители на Институт „Конфуций” от Велико Търново.

2018 година има особено символично значение за Търговище, тъй като се навършват 25 години от учредяването на Движение „Приятели на Китай”. А очакванията в най-близко бъдеще са да бъде финализирано побратимяването между Търговище и китайския град Хеби, провинция Ханян, което допълнително ще допринесе за по-разнообразното и богато сътрудничество между народите.

„Най-хубавото, което усетих в Китай, бе любовта на китайците към България. За нашата страна те казват, че е „райската градина на Господ”, което ми направи голямо впечатление”, разказа кметът на Общината д-р Дарин Димитров.

Фолклорните музикални и танцови изпълнения от ДФА „Шарено герданче”, с ръководители Светла Стаменова и Анжела Георгиева, допринесоха за цялостния завършек на тържеството.

„Нека да е успешна годината на жълтото земно куче, защото тя ще ни научи да бъдем по-добри и по-щедри към другите”, бе пожеланието на организаторите за Китайската нова година.

Симона Алексиева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *