РАЙСКО КЪТЧЕ ЗА ДЕЦАТА

Родители, прекрачете дверите на Центъра за работа с деца „Калина” в партера на Научно-техническите съюзи

Само преди 6-7 месеца, през лятото на 2017 година, в партера на НТС в Търговище отвори врати нов Център за работа с деца „Калина” с управител Емилия Дойчинова. Близо три години тя и нейният съпруг Васил Дойчинов ходиха по мъките, докато изградят това райско кътче за децата. То не бяха разрешителни, архитектурни и редица други решения и проекти, докато заветната им цел бъде реализирана.

И сега тук е необикновено красиво и привлекателно. Освен прекрасната зала в партера, обзаведена с причудливи кътчета, мебели, игротеки и други детски предизвикателства, Центърът разполага с още две зали за различните възрастови групи на горните етажи на НТС. В момента тук идват от 8 до 15 деца до IV клас. С всяко дете се работи индивидуално в продължение на няколко часа, след което свободните деца играят и се занимават със свои любими герои от приказките и живота. През учебно време програмата и графика за обучение и занимание на децата е полудневна, а през ваканциите – целодневна.

Г-жа Дойчинова споделя, че лично тя се занимава с децата по български език и литература, математика, подготовка за национално външно оценяване. Индивидуалната работа е почасова, а игровото време е според интересите и наклонностите на всяко дете. Всички тези ангажираности на децата провокират тяхното мислене и въображение, усет и чувството за красота, действията им са съпроводени с много радост, смях, веселие, настроение. Обучението преминава неусетно, тъй като е съпроводено с различни творчески игри, спортни занимания, организиране на рождени дни и други поводи.

Крайно интересна е клубната дейност „Барбарони”. Тя е тематична за всеки ден от седмицата. В понеделник децата се запознават с професията на журналистиката, във вторник – по математика, в сряда – изобразително изкуство, в четвъртък – изучаване на английски, в петък – спортни игри.

Всичките тези дейности в „Калина” не само информират и обучават децата, но развиват у тях необратимо чувство за светско възпитание, опит за бъдещето, висока оценка на родовете изкуство. И още: самите деца придобиват качества сами да анализират и създават родовете изкуства.

Родителите, които са довели тук децата си, могат да бъдат напълно спокойни и щастливи, че тяхното време през седмицата преминава изключително весело, разнообразно, творчески пълноценно. С всеки изминал ден децата стават все по-знаещи, по-интелигентни, по-дружелюбни. С една реч: Център „Калина” е оазис, райско кътче, истински диамант, приказно царство за обучение, игри и развлечение на децата до IVклас. И всичко това се реализира в прекрасен интериор, подходящ функционално за обучение и игри, напълно обезопасен.

Г-жа Дойчинова споделя още, че при повече деца тя ще осигури екип от подходящи педагози, които ще прилагат безусловно индивидуалния подход към всяко дете, което ще се чувства обичано, уважавано и специално.

…Сега сме още зима. А като дойдат пролетта и лятото в Центъра за работа с деца „Калина” ще бъде приказно привлекателно. Освен многото игри и забавления, ще се организират театрални занимания по най-популярните приказки за деца, ще има много срещи с известни местни творци и пр. А за г-жа Дойчинова тази нейна изключително благородна и ефективна дейност е кауза. И тя ще се развива и обогатява перманентно, за да бъдат родителите на децата щастливи, че техните наследници ще бъдат утре достойни граждани на своя град и родина.

РАДОСЛАВ ЧЕРКЕЗОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *