МАЕСТРО КАМДЖАЛОВ С ГРАНДИОЗЕН КОНЦЕРТ НА 14 МАРТ

„Имам чувството, че срещата между мен и Лиса Джерард беше подготвяна от векове. Това е повече от лично, повече от мечта, повече от концерт”.

Това са думи на нашия именит търговищенец – маестро Йордан Камджалов, по повод предстоящия грандиозен концерт в зала 1 на НДК на 14 март. „Симфония на скръбните песни” е музикалната композиция на полския композитор Хенрик Гурецки, която маестрото ще дирижира. За първи път Камджалов я поставя през 2015 г. с Хайделбергската филхармония, на която е главен диригент по това време. Особеното при изпълнението тогава е, че българинът дирижира произведението без партитура, което се счита за изключително постижение. Критиците се изказват изключително възторжено за това, че маестрото и филхармонията „успяват да предизвикат напрежение, интензивност и създават върховното усещане за крещяща тишина”.

На 14 март с Камджалов и ръководеният от него български и международен оркестър „Дженезис оркестра” като солист излиза световно известната австралийска певица Лиса Джерард. „Бездънното гърло”, както я наричат, идва в България, заради сензационния концерт-проект на маестрото, в който той се стреми да надгради постигнатото с нови предизвикателства.

Грандамата на вокалните експерименти е световна звезда. За работата си по филма „Гладиатор”, заедно с Ханс Цимер, властелин на филмовата музика, Лиса получава номинация за „Оскар”. Печели „Златен глобус” и серия международни награди. За австралийската певица – философ, както я определя авторитетно музикално издание, България е стара любов и предопределеност. След като чува „Мистерията на българските гласове” през 80-те години, тя по собствените й думи получава „кода за космическото пеене”. От тогава е и тук в България, в началото на миналото лято Лиса представя новия си албум „Мистерията на българските гласове”. Тогава Камджалов й отправя предложението за съвместния проект, което тя не може да откаже – да изпълни „покъртителните” песни на полския композитор.

„Не смятам, че има друг по-подходящ човек, който може да разгърне това безкрайно съдържание на симфонията на Гурецки, който да има това разбиране и към светлината, и към смъртта, и към възкресението и към катарзиса”. Това е основанието на маестрото да  покани гласовитата певица.

„Усещам концерта с Лиса Джерард на 14 март в зала 1 на НДК като своеобразна съдържателна кулминация на досегашната ми дейност”, така артистичният директор на „Дженезис оркестра” Йордан Камджалов оценява проекта, който ще представи пред българската си публика, само след няколко дни.

Нина АНДРЕЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *