Търговище отбеляза 140 години от Освобождението на България – ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Търговище се поклони пред делото, героизма и саможертвата на предците ни, дали живота си, за да я има България.

Пред събралите се търговищенци и гости на града, на огрелия от слънцето площад „Свобода”, курсанти от Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ – гр. Шумен към Националния военен университет „Васил Левски“ издигнаха националния флаг и знамената на Европейския съюз и Общината.

„Трети март е много повече от историческа дата в календара на поколенията-трети март е възкресението на България. Трети март, и днес, 140 години след Освобождението, е лично предизвикателство за всеки от нас. Да сме единни, горди, смели, безстрашни, мъдри, когато отстояваме интересите на България, на всеки град и село, на всеки гражданин на страната ни. От нас зависят фактите, които един ден ще са история“, каза кметът на Търговище д-р Дарин Димитров в празничното си слово.

„Днес, когато честваме 140 години от Освобождението на България, ние отново преоткриваме и преосмисляме свободата като общочовешка ценност.За нас, българите, тя е белязана с особен знак, изстрадана в петвековно робство, страстно пожелана и мъжествено отстоявана.Тя е символ на достойнството на българския народ и е наша отговорност за бъдещето на нашите деца и внуци. Трети март винаги ще бъде ден на признателност, който ще ни напомня високата цена на нашата свобода”, отбеляза в приветствието за празника Сашо Евлогиев, декан на Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ – гр. Шумен.

След тези думи, ученици от 6 и 7 клас на Първо ОУ „Христо Ботев” – Търговище, бяха подготвили флашмоб. С посланието  да ценим свободата и да помним миналото децата пуснаха в небето 140 балона в цветовете на трибагреника – бяло, зелено, червено.

Взводовете към Националния военен университет „Васил Левски“ поведоха традиционното шествие до паметника на българо-руската дружба под музикалния съпровод на Духов оркестър – Търговище с диригент Красимира Коларова.

Там отново ученици от Първо ОУ представиха поетичната композиция „Орловите крила на свободата”. А отрупания с венци и цветя монумент бе свидетелство за признателността и уважението към знайните и незнайни герои, останали завинаги легенди в българската история.В храм „Св.Йоан Рилски” бе отслужена панихида в памет на загиналите за свободата.

По повод празника ОНЧ „Напредък-1864” подари на търговищенци безплатни кино прожекции на два български филма – „Възвишение” и „Воевода”. Регионален исторически музей – Търговище пък бе с вход свободен за желаещите да посетят разнообразните изложби в Славейковото училище.

Честванията по случай Националния празник на страната – 3 март, бяха уважени от областният управител Митко Стайков, председателят на Общински съвет инж. Хатидже Алиева, кметът д-р Дарин Димитров, зам.-кметовете, секретарят на администрацията, общински съветници, представители на институции, ученици и др.

Симона Алексиева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *