УЧАСТВАЙТЕ В ПРОМЯНАТА

ПРИЗОВА УЧЕНИЦИТЕ ЕВРОДЕПУТАТЪТ АСИМ АДЕМОВ

Ученици от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ се срещнаха с евродепутата Асим Адемов. Той дойде по покана на директора Севдалина Зафирова и на групата младши посланици на Европейския парламент, които работят за популяризиране на институцията в област Търговище. Гост на инициативата беше и началникът на РУО Търговище Елка Станчева.

Адемов запозна младите хора с ролята на Европейския парламент и разказа за работата на евродепутатите и за предимствата, които има страната ни като член на ЕС. Младежите участваха активно в дискусията и задаваха разнообразни въпроси, свързани с работата на българския евродепутат.

В края на дискусията той призова младите хора да отстояват гражданската си позиция и да се развиват като достойни, знаещи и можещи хора. „Участвайте в промяната! Когато нещо не ви харесва, не чакайте друг да го промени. Използвайте добрия шанс, съберете съмишленици и променете нещата!“- каза Адемов. „Европейският съюз е огромна територия на свободата, на свободния избор, на свободните възможности. И вие, младите българи, трябва да се възползвате от това.“ – добави той.

Адемов сподели, че е участвал в много срещи с млади хора, но в Търговище е бил приятно изненадан от познанията и любопитството на учениците. Той им пожела да бъдат непрестанно търсещи и да подклаждат огънчето на любознателността. Заради добрите си впечатления евродепутатът покани двама от учениците да посетят Европейския парламент в Брюксел.

Представителят на мрежата “Европа Директно” – Анета Милева, обеща подкрепа на младшите посланици и представи дейността на информационните центрове.

Първо СУ „Свети Седмочисленици“ Търговище е участник в програмата „Училище посланик на Европейския парламент“от ноември 2017. Целта й е да помогне за повишаването на осведомеността относно Европа и европейската парламентарна демокрация сред младите хора, като им предостави активни знания за Европейския съюз, и по-специално за Европейския парламент. Това включва не просто запознаването с факти за Съюза, но и предоставянето на опит във връзка с европейското гражданство: какво означава на практика ЕС в ежедневието и какво може да се направи, за да се гарантира, че в бъдеще Европа ще бъде такава, каквато искаме да бъде.

АНЕТА МИЛЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *