Общоградски празник и изложба ознаменуваха Тодоровден в Търговище

Празничният Тородовден в Търговище започна с водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от ставрофорен иконом Славчо Проданов. Пред сградата на общинската администрация на площад „Свобода”, организаторите на празника от ЦПЛР-Обединен детски комплекс и имениците Тодор Янакиев и инж. Тошко Райчев бяха подготвили редица изненади за събралите се гости. Имениците сред тях получиха като подарък питка и подкова, а участничките в конкурса за най-дълга коса бяха наградени със сладки торти.

За настроението на присъстващите се погрижиха Духов оркестър – Търговище с ръководител Красимира Коларова и Детска фолклорна школа „Търговище” и Танцова школа „Рождество Христово” с хореограф Орфета Хараланова. Тематичните картини, които децата нарисуваха, бяха подредени в изложба.

„Бъдете здрави, весели, обичани, носете името си с дълголетие , предавайте го от поколение на поколение”, пожелаха организаторите по повод първия пролетен празник – Тодоровден.

Ден по-рано в Регионален исторически музей – Търговище бе открита изложбата „Кога си на кон – хем седиш, хем ходиш”. В експозицията, дело на Етнографски музей на открито – Етър, Габрово,  бяха изложени над 110 експоната.

„Изложбата представя интересен поглед върху нашето минало и е заслужено признание за значението на коня в живота на балканджията от XIX век до 40-те години на XX век. Експозицията ни пренася в една отминала епоха на усилен труд, преклонение пред природата и дълбока почит към традициите. Благодарим на колегите от Габрово, че ни направиха част от всичко това и се отзоваха на нашата покана”, каза директорът на РИМ – Търговище Магдалена Жечева.

„Конят в миналото е бил на особена почит, всяко семейство се стремяло да притежава поне няколко коня, а тяхната сила и красота се превръщали в олицетворение на социалния престиж на стопаните. Конете са били най-добрите помощници в селското стопанство, по стръмните пътеки, в осигуряването на поминъка”, разказа Росица Бинева, уредник в отдел „Занаяти” на Етнографски музей на открито – Етър.

Тя сподели още за занаятите, давали прехрана на голям брой майстори от региона – кираджийство, налбантство, сарачество, самарджийство, коларо – железарство и др.

По-интересни и любопитни факти за конете разказа Павлина Илиева от отдел „Духовна култура” в етнографския музей. Сред тях и това, че конете са усещали бедите и собствениците са им имали пълно доверие.

„Смятали са и че тези животни са посредник между световете”, каза още Павлина Илиева.

Гостите в Славейковото училище имаха възможността да гледат и два филма, представящи изработване на подкова и подковаване на кон, извършени през 2012 г. в Етъра. Другата изненада за търговищенци бе почерпката с кравай с хайвер, по рецепта за Тодоровден и обичай именно за този празник.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *