УМИРА ЛИ „БОРОВО ОКО”?

Пиша тези редове с определена тъга и болка. Визитната картичка на Търговище, емблематичното място за отдих и развлечение езерото „Борово око” в момента е в окаяно състояние. Възрастното поколение джумалии помнят как е създадено това приказно изкуствено езеро. До 50-те години на миналия век това място беше един голям трап, в който местни роми правеха кирпичи и други градивни материали. Тогавашното ръководство на града и най-вече Аврам Топалов откликнаха на предложението на редица местни жители и екоспециалисти, че тук може да бъде създадено изкуствено езеро, което да се превърне в притегателен център за местните жители и гости.

Така и стана. Облагороденият район на сегашното езеро беше залесен, а специална канализация доведе течаща вода, която за кратко време превърна този огромен трап в привлекателно езеро. До него се появиха и първите заведения за хранене – ресторант и малки лавки. А самото езеро, тогава с чиста природна вода, с плачещи върби и водни лилии, се превърна и в център за плуване, развлечение с лодки и водни колелета. Целият район стана наистина синоним, визитна картичка на Търговище и се посещаваше от хиляди местни жители, туристи и гости. А към края на 20-ти век старият ресторант отстъпи място на модерно заведение, което с годините ставаше все по-посещавано и привлекателно.

Днес обаче самото езеро /не и ресторантът!/ е в окаяно състояние. Водата в него непрекъснато намалява. Няма го оня природен поток, който го запълва, нито пък системата за отводняване. Бреговата алея е изоставена и сега е повече от кална и непривлекателна. Край самите спадащи все повече водни брегове е пълно с отпадъци и различни боклуци, които затлачват езерето и го правят в боклукчийска яма. Който и да е днешният стопанин на „Борово око” – частен или общински – би следвало незабавно да вземе мерки, щото езерото да възвърне в най-кратки срокове своята някогашна привлекателност и красота. Защото всички се питаме: нима само ресторантът трябва да бъде хубав и желан? А би ли го имало него, ако не беше езерото?

Всички милеем и ни боли за „Борово око”. Тогава нека сторим това, че то да се превърне отново във визитна картичка на Търговище!

РАДОСЛАВ ЧЕРКЕЗОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *