НОВОСТИ ПРИ ДАНЪЦИ – 2018

953 са подадените декларации за облагане на доходите на физическите лица за  2017 г. в началото на данъчно – осигурителната кампания. 619 от тях са заявени по електронен път, от които 337 с ПИК. 306 пък са декларациите за облагане с корпоративни данъци, които са само по електронен път. Това стана ясно по време на организирана пресконференция в офиса на НАП – Търговище. Тодор Коджаманов, началник отдел „Обслужване на клиенти” представи пред медиите новостите в кампанията за 2018 г. и данни за обслужените клиенти през изминалата година в търговищкия офис.

„Електронните услуги са все по-търсени от нашите клиенти. По този начин те са много по-удовлетворени, улеснени и качеството на работата е на по-високо ниво”, каза Коджаманов в началото на пресконференцията. Той добави още, че през 2017 г. обслужените клиенти в офиса на НАП-Търговище са 52 830 на брой. Издадените ПИК са 1 134, а над 6000 са от самото начало на предлагане на тази услуга – Персонален идентификационен код.

До края на данъчната кампания, която приключва на 30 април 2018 г., ще се работи с т.нар. плаващо работно време – без обедна почивка. А в дните, в които изтичат срокове, офисът ще работи докато има клиенти в салона за обслужване.

Най-новата услуга, която НАП предлага, са въведените в експлоатация виртуални и физически ПОС терминали.

„И до момента, в банките обслужващи НАП са възможни картови плащания, както, разбира се от години са възможни плащания с карта по Интернет. Голямата промяна идва от това, че сега сметката на НАП, по която се плаща чрез виртуален или физически ПОС терминал (в БНБ) се заверява буквално за минута и не  се налага да се чака денонощие или дори повече преди парите да пристигнат”, обясни Тодор Коджаманов. По думите му, това ще елиминира случаите на начисляване на стотинки лихва, заради късно пристигнал превод. А второто голямо предимство на услугата е, че плащането чрез ПОС терминал е напълно безплатно. „Системата е директно свързана с компютърната система, като на точно определени места в офисите на НАП (а не на банковите гишета) могат да се извършват безкасови и без такса плащания”, разясни още началник отдел „Обслужване на клиенти”.  Към момента безплатните преводи са достъпни за притежателите на банкови карти Mastercard и  Maestro, както и Bcard на БОРИКА.

Друг важен момент от 1 януари 2018 г. е, че хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на КСО, дължат месечно по 20,40 лева. Промяната при вноската се налага заради новия размер на минималния осигурителен доход – 510 лв.

От НАП припомниха, че и тази година гражданите и фирмите могат веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран с годишната данъчна декларация.

Справката за изплатени доходи извън трудов договор (подавана от самоосигуряващи се лица и предприятия) ще се подава по-рано от досега – до 15 март, вместо до 30 април.

Необлагаеми са наградите, които се дават във вид на допълнителна игра или предметна печалба, с незначителна стойност – до 30 лв. Наградите на по-висока стойност се облагат с данък върху доходите, включително тези в лотарията на НАП. От регионалния офис също апелираха за по-активно участие в регистрирането на касови бележки през новата година.

По време на пресконференцията от офиса на НАП-Търговище напомниха и за възможността за ползване на данъчните облекчения – за деца и за деца с увреждания.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *