Ще ни глобяват и за емоционално състояние

Ден след като финансовият министър Владислав Горанов обяви, че корупцията у нас е само емоционално състояние и вестникарско внушение, правителството реши да намалява корупционния риск при налагане на глоби.

Оказа се, че сме едни от най- емоционалните народи, а вестниците ни се ползват с пълното ни доверие щом може да прокарат такива едни внушения. Оказа се, че най-големият корупционен риск е при налагането на глоби. В смисъл, че тия които ги налагат рискуват те да отидат не в държавата, а в джоба им. Увериха ни даже, че повече никога няма да чуем от служител на КАТ въпроса: Кво ша прайм ся, са глобяваме ли или са черпим. Да, ама за толкова години българският шофьор до толкова беше свикнал с този традиционен въпрос, че направо вади парите, без да са му го и задали. Според министър Горанов, ключова промяна ще е въвеждането на споразумение между органа, който налага глобата, и наказания. Само каква ще е тарифата не спомена , ама сигурно още я работят. Според него идеята е да се даде възможност на нарушителя да признае вина и да се намали санкцията му.  Значи разкайваш се, посипваш си главата с пепел и глобата е паднала на половина. Всичко това ако тоя, който те глобява има добра душа. Ако не, споразумението е: Хайде, взимай всичко, студен да те видя. Лично на мен  не ми е ясно, какво е това споразумение?  Това, което аз знам е, че си е чист пазарлък. Пазарлък между нарушителя и закона. Сядат един срещу друг и се почват:

–  Глобата е  50

–  Дай да спрем на 25, а?

–  Последно  45!

–  Стига бе, човек, кръв пиеш! 30 и да удряме ръцете!

– Последно 40 или.. пада мандалото.

В крайна сметка се постига споразумение. Глобата е 20, на ръка се дават 15 и 5 за теб, да се почерпиш. Един по-умен от мен, ми обясни, че целта била да осъзнаеш и признаеш вината си. Предложения за промени в Закона за административните нарушения и наказания ще бъдат изготвени от работна група под ръководството на външния министър Екатерина Захариева, която е и вицепремиер по съдебната реформа. Малко ми стана странно, че ангажират външния министър с дребнотемие. Тъй де, вместо да си гледа дипломацията и международните отношения, ще се занимава с някакви си глоби. Според мен, министър Горанов трябва да се ангажира: глоба с начислено ДДС.  Никъде не прочетох какви наказания се предвиждат и за тия, които забравят да издадат насрещен документ за вземаната глоба, ама пък като погледнеш от друга страна..Какво са виновни хората, че ги провокираме постоянно.  Въвеждаме ги в явно изкушение пък после, те били виновните. Както не е описано и какви ще са мерките, когато  преписки се прекратяват незаконно, въпреки очевидни нарушения. По-право те са го написали това, ама мерките са премълчали. И от цялата работа не разбрах къде е корупционният риск, след като се обсъжда колко нас ще лющят, ама да съм станал министър, че да знам.

ЙОРДАН МИНЧЕВ

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *