НА ГОСТИ В АКУШЕРО-ГИНЕКОЛОГИЧНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА ТЪРГОВИЩКАТА БОЛНИЦА

По повод 21 януари – Ден на родилната помощ екип на “Знаме” гостува в АГ отделението на МБАЛ – Търговище.

По повод Деня на родилната помощ, поздравявам екипа от АГ отделението към МБАЛ-Търговище АД- всички те да са живи и здрави, както и техните семейства! Бъдете  все така усърдни в работата си, високо ценим Вашия труд!

На лекарите, на акушерките, на медицинските сестри от отделението  бих искал да им вдъхна повече надежда и кураж в бъдещата им работа! Бъдете здрави!

Д-р ИВАН СВЕТУЛКОВ, изп.директор на МБАЛ-Търговище АД


Д-р Емил Абаджиев:

Разбира се, че традиционно бих пожелал на всички колеги и целия медицински персонал в АГ отделението на търговищката болница предимно здраве! Но ми се иска да им пожелая още нещо много важно, заради което сме спечелили доверието на пациентите си – да бъдат все толкова всеотдайни в работата и призванието си. Това ни прави екип, даваме най-доброто от себе си, преодоляваме трудности, но имаме и много щастливи мигове. Честит празник, колеги!


Д-р Димо Димов е специализант в търговищкото АГ отделение. Завършил е Медицинска академия в София, родом е от Шумен, но споделя, че още при първата си среща с д-р Абаджиев и екипа в МБАЛ разбрал, че това е колективът, с който иска да работи и да се развива напред. Какво ни разказа още д-р Димов в навечерието на професионалния им празник 21 януари – Деня на родилната помощ, четете в следващите редове.

-Избрали сте да специализирате в Търговище, въпреки че сте родом от Шумен и сте имали възможност да придобиете опит в по-големите градове, какво Ви доведе тук? Има ли в семейството Ви други лекари?

-Екипът и условията в Търговище ме спечелиха на първо място. Това, че съм тук, е едновременно интересно и много ползотворно за мен. Трупам ценен опит, който ми дава увереност и знания, за което средата и хората, с които си ежедневно, имат изключително важно значение. Приемствеността също е повод за адмирации. А в рода ми всички са лекари (смее се). По никакъв начин обаче не съм чувствал натиск или влияние да поема и аз по този път. Но в интерес на истината никога не съм си се представял в друга професия.

-А защо точно акушерство и гинекология?

-На мнение съм, че това е една от най-благородните специалности в медицината. Отговорността тук дори е по-голяма, тъй като в ръцете ни са поверени два живота – и на майката, и на бебето.

-Това предполага и двойни предизвикателства в трудните ситуации, но и двойни радости и мигове на щастие.

-Така е! Предизвикателствата се появяват най-вече при шоковите, стресови ситуации в родилна зала, където всичко може да се преобърне за секунди. Теорията и манипулациите също изискват огромен потенциал. А по-хубав момент от това да помогнеш при запазването и на двата живота – няма.

-В каква степен програмата „Майчино здравеопазване” помага на бъдещите дами по време на 9-месечието при износване на новия живот?

-Това е програма, с която превантивно родилките се грижат за своя живот и този на бебето. По определена схема, здравноосигурените бременни пациентки получават консултации, правят изследвания, наблюдава се плодът в различните му фази. Практиката показва повече усложнения при родилки, които не са здравноосигурени и не са били наблюдавани по такава програма и женска консултация.

-Какво мотивира един млад лекар като Вас и поддържа интереса към професията, въпреки всекидневните трудности?

-Добрият изход в медицинския случай. Другото, което поддържа интереса ми, са предизвикателствата при ин витро процедурите и репродуктивната медицина. Лично за мен това е област, в която бих искал да работя и да се развивам занапред. Именно с това е свързано и пожеланието ми за Деня на родилната помощ – да има повече бебета за България, за Търговище, за региона, както и да обръщаме по-голямо внимание на здравето си!


„Екипът ни е, малко да се каже, перфектен. Това е един екип, изграден с годините, който успя да запази добрите традиции и да внесе положителни нови моменти. В отделението ни е удоволствие да се работи. А все по-често при нас идват да раждат жени от Попово, Разград, Шумен, Преслав, дори от Варна, което също показва качеството на работата ни и отношението към майките и техните новородени”, сподели за „Знаме” ст. акушерка в АГ Милка Данева.

Тя ни показа статистиката, която водят в отделението. За изминалата 2017 г. 650 дечица са проплакали за първи път в МБАЛ – Търговище. Спрямо 2016 г. са с 27 по-малко /677 раждания за 2016 г./. Десет са близначетата, а мъртво родено бебе през 2017 г. има само едно, което е постъпило без сърдечни тонове. Тенденция не само за Търговище, а и за цялата страна, е с всяка година броят на новородените да намалява.


Посещението на АГ отделението към МБАЛ Търговище определено беше изключително и само позитивно преживяване. Когато видиш един сплотен и професионален екип това не може да не направи впечатление. Усмихнатите жени, наскоро наследили благородната титла «МАЙКА», също ни споделиха за приятните впечатления от работата на екипа. Определено това е една от най-прекрасните страни на медицината и въпреки възможните трудности, специалистите от отделението са единодушни, че няма нищо по-прекрасно от това да помогнеш, а в някои случаи дори спасиш, осигуриш появата на нов живот. И вероятно след това благодарността в очите на майката наистина не може да се сравни с нищо друго.

Десислава Георгиева, майка на малкия Димитър, тежащ 4.800 кг., изроден от екипа на д-р Абаджиев

Докторите се погрижиха всичко по време на раждането да мине по най-добрия начин. Имахме трудности, заради това, че малкият се роди почти 5 кг., но сме живи и здрави, благодарение на екипа на д-р Абаджиев. Ние сме от Попово и за минута не съжаляваме, че избрахме търговищкото акушеро-гинекологично отделение. За празника бих им казала все така да помагат на майките в най-важния момент от живота им!


Елица Златкова, майка на малката Петя, с фините мерки от 2.650 кг., проплакала в ръцете на д-р Филев

Благодаря от цялото си сърце на д-р Филев и целия екип за помощта, за да е здраво моето момиченце и да го държа в ръцете си сега. При нас се наложи раждането да стане по-рано и със секцио. Това е първото ми детенце, но следващото пак ще е тук и при същия лекар. Нека всички в АГ отделението бъдат все така всеотдайни, живи и здрави!


Халиме Хасанова, майка на малкия Емре, родил се 2.900 кг., под наблюдението на д-р Петров

Това ми е второ раждане в търговищката болница. Първото ми детенце родих преди седем години. И тогава, и сега се чувствам добре от отношението на целия медицински екип. Личи си от усмивките ни, че сме добре и дори да е имало трудно, вече е забравено.

Репортаж на Симона АЛЕКСИЕВА и Анастасия ИВАНОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *