Истанбулската конвенция – трети пол или….

Стои Пешо в кафенето и избива махмурлук. То не бяха празници не бе чудо. Че Коледа, че Нова година, че Йордановден, че Ивановден…То край няма.На такова нещо само коравия българин може да издържи. Такива сме си ние- мъжкари. Този извод така силно почесва Пешовото его, че втората бира влиза веднага преди третата докато сервитьорката носи четвъртата.  От тия мигове на блаженство назад в реалния свят го връща ожесточен спор. По телевизията се води дебат за Истамбулската конвенция. Заслушва се Пешо и…Така и нищо не можа да разбере, за разлика от обичайната клиентела в кафенето, които знаят всичко, което не им върши работа. Според кварталния социолог Киро, ако се направи един задълбочен анализ на  конвенцията,  жените не са длъжни да правят секс с мъжете си и могат винаги да отказват, особено на безпарични мъже като българските които нямат и 5 лева в джоба си. Истамбулската конвенция гарантира на жената, че ако мъжът настоява да прави секс с нея когато тя не иска това ще се разглежда като изнасилване. Ако обаче той е взел 5 лв. на заем, за да избегне ударите на закона, то това трябва да се третира като измама с всички последващи санкции за този вид престъпление. Какви са санкциите Киро не можа да обясни, защото след като телефонните измамници ги пускат на свобода след ден-два, то колко ли ще трябва да те държат за 5 лв. Бай Власи след като се заслуша, тегли една майна и каза, че това е то демокрацията, да ни направят синца гейове и педераси.

Спора веднага се пренесе към т.н. трети пол, макар че в конвенцията за него и дума не се обелва. Да, ама клиентелата на кафенето не е от вчера. Някои от тях и Фейсбук имат, а там истината се ачтисва веднага като въшка на чело. А най големия проблем на тоя трети пол според Фейсбука е… в коя тоалетна ще ходят, че има засега само мъжки и женски.Тука  Пешо Мастиката зададе съвсем логично въпроса, ако е от третия пол, кога ще се пенсионира, щото сега се знае…жените на толкова, мъжете на толкова…ама тия третите. Гледай какво ще направят циганите като я приемат тая конвенция, защото те се ориентират най-бързо. Почнат ли да се редят към третия пол, бягай и ти на редицата, белки те огрее, посъветва го бай Станчо. Според бай Спас всички си имаме дупе, но при третият пол то изпълнява също така функцията на полов орган.

Така, че няма нужда от конвенции. Просто всеки да си декларира дали си брои дупето също за полов орган и толкова. Пенсионирания даскал Петров се опита да обясни, че тая конвенция е за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Всички тези „опасности“ са напълно измислени, защото в конвенцията няма нищо подобно. Да, ама кой да ти слуша. Както винаги гласа на разума си остана глас в пустиня. Побърка се света, мисли си Пешо. Всичката Мара втасала, че…

И аха, да си поръча следваща бира, ама се сети че това удоволствие ще съкрати още и без това пооределия списък с покупки, който жена му беше написала преди да излезе. А като я знае колко е урсузеста, нито Истамбулски конвенции ще я спрат, нито призивите и за ликвидиране на домашното насилие.
ЙОРДАН МИНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *