Успешно участие в проект по програма Еразъм+

В края на изминаващата 2017 година се проведе професионално приобщаващо обучение на български ученици, подбрани съответно от Специално училище за ученици с увреден слух „Проф. д-р Стоян Белинов” – гр. Пловдив, Специално училище за ученици с увреден слух „Свети Иван Рилски” – гр. Търговище и професионална гимназия по туризъм и хранително – вкусови технологии „Алеко Константинов” гр. Търговище.

Инициатор на проекта, който работи вече от няколко години е Фондация

„За младите хора” гр. Пловдив, с ръководител Христиана Димова.

Проектът даде възможност за провеждането на обучителна практика на 8 ученици с увреден слух и 8 ученици без увреждане в гр. Варнсдорф, Чехия.

По време на практическото обучение участниците в проекта усвоиха нови техники в сферата на сладкарството и декорацията на сладкарски изделия. Те получиха допълнително надграждащо практическо обучение по специалността си – сладкарство и се почувстваха по-уверени в своите професионални компетенции при търсене на работа.

Нашите любезни домакини ни предоставиха отлична материална база и високо квалифицирани специалисти в областта на сладкарството.

Целите на проекта бяха съобразени с целите на програма „Еразъм+” за подпомагане на ученици от начално професионално обучение в придобиването на европейски измерим опит и умения при спазване на принципа за пълноправно участие и равнопоставеност на участниците със специални нужди.

Мобилността се проведе в гр. Варнсдорф, Чехия. Приемаща организация, партньор беше Колеж и професионално училище в чешкия град, което има голям опит при реализирането на различни европейски проекти.

Паралелно с образователната практика нашите домакини бяха организирали и богата екскурзионно-културна програма.

Участието в проекта помогна и за социализацията и интеграцията на участниците.На финала учениците получиха и Европас сертификат.

Създадоха се много нови приятелства.

Двете незабравими седмици преминаха като миг.

Завърнахме се в България, изпълнени с хубави спомени от преживяното, запечатани в снимки, които искаме да споделим и с вас!

Съфинансиран от програма „ Еразъм +” на Европейския съюз

 

Тодорка Димова
Ръководител на групата от Специално училище за ученици с увреден слух “Свети Иван Рилски” – гр. Търговище

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *