Да градим инфраструктура, но да градим и по-добри отношения помежду ни…

Традиционно интервю на „Знаме“ с кмета  д-р Дарин ДИМИТРОВ в първия брой на вестника през новата  2018 година

– Каква година изпращаме, д-р Димитров? – Интензивна, съзидателна, изпъстрена с  много събития,  богата  на успехи в различни сфери на нашия живот, които поставят Търговище на едно достойно място, наред с градовете в страната с добри показатели.

– Да започнем разговора от това, което  особено заинтригува  търговищкото гражданство след посещението на министъра на икономиката наскоро в града ни – идеята за  изграждането на индустриална зона в Търговищко.  На какъв етап е тази  идея, има ли вече конкретика?

–  Реализация на подобен тип проекти вече доведе до инвестиционен бум в много от градовете в страната.  В съседен  Шумен също имат добре развита  индустриална зона. Състои се от  парцели с изградена инфраструктура: асфалтирани площадки, прекарани ток, газ, електричество. След  закупуването им, съответният собственик  си прави проект, строи и започва работа. За Търговище, разбира се, всичко е в началото, но вече говорихме за около 100 дка общински терен на изходна артерия на града в посока строящата се магистрала.  Общината ще предостави земята, а държавата ще изгради инфраструктурата. На този етап не говорим за промишлено производство. Търговище е идеално място за една логистична база на много фирми.

– Китайските инвеститори проявяват ли  интерес?

– Интересите на китайските инвеститори към България са големи. Не бива да се подценява и факта, че страната ни попада в обхвата на програмата, наречена „Пътя на коприната“. В тази връзка и ние ще разчитаме на китайския интерес, още повече, че и от Министерството на икономиката се ангажират да ни съдействат в тази посока.

– Д-р Димитров, при разговора  в края на първата година от Вашия мандат, Вие споделихте някои от своите мечти за града ни: за изграждане на „Пробива Катрафилов“, за ремонта на Спортната зала, за това градът ни да бъде осеян с детски площадки и зони за фитнес. Голяма част от всичко това вече е изпълнено. Накъде е насочен взорът на градоначалника  и неговия екип  сега?

-В много посоки. За  2018 г. най-тежкият и неотложен  проблем  за града ни е изграждането на новата клетка на депото за битови отпадъци, която е на стойност 5 600 000 лв. Трябва да се  започне строителството на тази площадка с наличните средства, а впоследствие ще се стремим да осигурим и цялото нужно финансиране.

-Търговище продължава да е една строителна площадка и добре, че природата е с нас и даде една дълга топла есен, за да се приключат много от ремонтните  работи. И все пак, ще бъдат ли спазени сроковете на започнатите строителни обекти?

– Времето позволи да може да се приключи ремонтът на националната пътна мрежа, останаха довършителните работи. При ремонта на Спортната зала, който се оказа един много тежък проект, срокът е удължен и се надяваме той да приключи през март. Колкото до Първо ОУ „Христо Ботев“, за съжаление, тук неприятните изненади са много.  В хода на ремонтните дейности се появиха непредвидени разходи, които пък водят и до непредвидени допълнителни средства. Те са за сметка на изпълнителя на обекта. Много бихме искали на  15 септември т.г. училището, обновено, изключително модерно и  съвременно, да отвори врати. Тече ремонтът и в  Детска ясла „Първи юни“, а също и на детската градина в кв. “Запад“.

-Какво друго да очакват нашите съграждани като придобивки през  новата 2018 г.?

– Придобивки ще има във всички сфери на живота ни – 4 тенис корта ще бъдат изградени на стадиона срещу казармата. Ще бъдат заложени средства за проектиране, за да подсигурим бъдещи ремонтни дейности и на спортната зала „Дечко Стефанов“. Ще продължим да изграждаме детски площадки в междублоковите пространства. В края на годината обновихме голямата  детска площадка в кв. „Запад“  3, а в момента се поставят  уреди  и на ул. “Росица“.

Във връзка с европредседателството на България, по програма, ще бъде осигурен безплатен интернет в районите около болницата и кооперативния пазар.

Продължава обновяването на уличната мрежа. Работим по Оперативна програма „Региони в растеж” по улиците: „Велико Търново“, „Гладстон“, „Трети март”, бул. „Сюрен”. През 2017 г. стартирахме значими и знакови проекти и обекти за над 20 млн. лв. Удовлетворен съм много от подкрепата  на правителството и  на моята партия, която получаваме за реализиране на плановете и идеите ни.

– Какво да очакват хората  по селата?

-Тази година сме предвидили около половин милион лева за инфраструктурата по селата –може би ще се определят около 10 села, живи села, където ще бъде обновен центърът  и ремонтирани улици.  Много ни се иска и в селата хората  да усетят промяната, защото там реално не са инвестирани сериозни средства от десетилетия.

– И все пак, не всичко е инфраструктура. Какво залагате като проекти в социалната сфера, в областта на културата , разкажете…

– Работим по редица социални проекти. Един от тях е „Топъл обяд“, в рамките на който всеки работен ден осигуряваме безплатен обяд на 1000 души – бедни, безработни, мизерстващи, предимно от селата. Имаме амбицията да разширим обхвата на услугата до 2000 души. Културната програма за годината също е готова и изобилства от прояви. Още в края на  януари, по достоен начин, чрез възстановка на миналите събития, ще бъде ознаменувана 140-годишнината  от Освобождението на Търговище.

Ще кажа и нещо друго – удовлетворен съм, че в един смесен регион като нашия, ние градим един модел на гражданско спокойствие, на приятелство, близост и толерантност между отделните етноси. Тази трайна тенденция трябва да продължи в името на общото добруване помежду ни.

-Накрая ще Ви попитам така: тревожи ли Ви нещо като стопанин на нашия общ дом, и като лекар?

-Да,  инфраструктурно  града  ще го  „излекуваме“, но много бих искал да се промени мисленето у хората. Да бъдем по-малко черногледи, да предлагаме съзидателни  идеи, вместо само да критикуваме. Защото аз и моят екип следваме един дневен ред, поставен от гражданите. Всичко, което е поискано от нас като общинари, ние се стремим да го изпълним къде по-рано, къде по-бавно, според средствата и възможностите. Но нека да градим не само инфраструктурата, а и отношенията помежду си – да бъдем  по-отговорни, по-солидарни, по-всеотдайни към общите ни каузи. И ако нещо бих искал да пожелая на моите съграждани през новата 2018 г., то е: НЕКА ВСИЧКИ ДА ДАВАМЕ   ПОВЕЧЕ ОТ СЕБЕ СИ. Тогава и градът ни ще става все по-модерен, съвременен, развиващ се.

Разговор на ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Снимка: Симона АЛЕКСИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *