НЕЙНОТО ПРИЗВАНИЕ Е ДА ПЕЕ

СЪБИНА ГЕОРГИЕВА – 50 ГОДИНИ НА СЦЕНА

„Моят път” – така бе озаглавен празничният концерт на Събина Георгиева по случай нейния 75-годишен рожден ден и 50 години творчески път.

Концертната зала на ОНЧ „Напредък – 1864” бе пълна с приятели на певицата и почитатели на старата градска песен – стил, в който Събина има собствен почерк и признание през годините. На сцената да подкрепят своя творчески ръководител бяха и дамите от ВИС „Златни зари” и „Божур”. Заедно с тях, юбилярката изпълни песни, с които неведнъж са печелили призови отличия от конкурси и такива от новия репертоар на групите.

Винаги елегантна, усмихната, артистична, танцувална, с разпознаваем и емоционален глас, през всичките 50 години от творческия път на Събина, тя не престава да твори, да бъде извор на нови музикални пориви и ценител на старата градска песен. Такава я видя и публиката в залата, която бурно аплодираше всяко следващо изпълнение.

Неоценим и несравним е приносът на Събина за възраждането и съхраняването на този жанр в Търговище. Това, че тя е достоен пазител на тази съкровищница, се доказва и от многобройните медали и високи постижения”, отбеляза водещата на концерта Юлияна Панова.

„Люляк бял”, „Сребърната гривна”, „Мелничка за кафе”, „Отлитат жеравите”, „Червени карамфили”, „Белонга”, „Испанката”, „Калимера” бяха само част от песните, на които публиката имаше възможността да се наслади.

Творческият портрет на рожденничката бе допълнен от интересна, богата и увлекателна мултимедийна презентация, включваща снимки от концерти, участия, награди и мили спомени на Събина Георгиева през годините. Освен с емоционалните изпълнения, сцената на Читалището бе украсена и с множество букети за двойния празник на певицата. А кметът д-р Дарин Димитров бе изпратил поздравителен адрес за повода.

„Без съмнение мога да заявя, че за тези 50 години Вие сте се превърнали във важен фактор и неизменна част от културно-образователната идентичност на Търговище. С ръководените от Вас състави и като индивидуален изпълнител сте прославили името на града ни, участвайки в конкурси и фестивали в цялата страна и чужбина. Голяма гордост за нас са Вашите европейски и световни титли от шампионатите по фолклор през 2011 и 2012 г.Вярвам, че Търговище и България имат нужда от хора като Вас. Хора, които пазят живи и развиват музикалните ни традиции в областта на старите градски шлагери и класическата музика”, се казва в поздрава от градоначалника.

В празничната програма на концерта се включиха с грациозни изпълнения балерините от Балетна формация „Търговище” с ръководители Мариам Макарнаян и Севдалина Стойчева и Балет „Галакси” с хореограф Екатерина Петрова.

Солистката на ВФ „Божур”-Шумен Теодора Димитрова, също поздрави Събина за празника.

А специалният гост на юбилярката в тържествената вечер бе оперетната певица и водеща на предаването за стари градски песни „Ако зажалиш…” Бони Милчева.

В края на празника всички участници и гости пожелаха на Събина Георгиева балканско здраве, родопско дълголетие, добруджански берекет, македонски ентусиазъм и много голямо творческо дълголетие!

*****

БОНИ МИЛЧЕВА:

-И друг път сте били в Търговище, но този път сте специален гост на юбилея на Събина. Не веднъж тя е казвала, че сте неин идол, какво бихте й пожелали на този двоен празник?

-Със Събина сме близки отдавна, а старите градски песни са тези, които ни събраха. За мен е чест, че съм неин идол и че ме покани да споделя тържеството с нея и групите й. На първо място мога да кажа, че Събина е прекрасен човек и прекрасен изпълнител, а също така и художествен ръководител. Тя е емблема за Търговище, не веднъж е прославяла града. Много ми е скъпа и я обичам, затова й пожелавам най-безценното – здраве! Нейното призвание е да пее, така че й казвам от сърце – пей, момиче още дълги години!

*****

СЪБИНА ГЕОРГИЕВА:

Честит творчески и житейски юбилей! В такава празнична атмосфера няма как да не Ви попитаме какво е тази музика за Вас, на която се раздавате с цялата си душа вече 50 години на сцена.

-Много благодаря! Тази музика за мен е всичко, всичко, всичко (смее се). Музиката е моят най-голям вдъхновител. Не си представям изживяните години без музиката, а мисля, че с дамите от „Златни зари” и „Божур” можем да реализираме още много нови творчески проекти заедно. Правейки си равносметка за изминалото време, искам да благодаря на всички хора до мен през годините, за израстването ми като певица, за мотивацията, подкрепата, любовта! А на моята публика, без която няма за кого да пея, с поклон ще кажа – БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ВСИЧКО ПРЕЗ ТЕЗИ ГОДИНИ, БЪДЕТЕ ВИНАГИ ДО МЕН! И както се пее в песента: „…Живях живота си, надлъж и шир пътувах, но знам направих го – по моя начин…Падах, изправях се и пак се държах, обичах и плачех, но мога да кажа, направих го без страх, по моя начин…”.

Текст и снимки: Симона АЛЕКСИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *