Работилничка за изкуство

Миналата събота, в Кесъровата къща, от 11 до 16 часа отвори врати за малки и големи работилничката за извайване на глинени съдове на майстор Деси Владовска.Множество любопитни погледи се потопиха в тайнството на глината в този дъждовен ден. Силно впечатление направи дъщеричката на майстор Деси-9-годишната Десислава, която обучаваше малки и големи да обрисуват сами глинени чинийки със специално приготвени за целта бои. От своя страна, майстор Владовска даде на всеки възможността да извае свой съд от глина и да се докосне до природния материал. Десетки деца и възрастни от Търговище бяха силно впечатлени от тази малка работилничка за изкуство.

Деси Владовска, родом от Троян, е един съвременен пример за независима жена, избрала да живее сама с децата и майка си, далече от цивилизацията, на главния път край село Раданово. Тя изхранва семейството си изцяло от своята градина, месейки сама хляб и изкопавайки сама глината за своя занаят. Трите деца на Деси й помагат неотлъчно в дейността й. 17-годишната й дъщеря Кристина учи в Троян, следвайки стъпките на майка си в грънчарството. 9-годишната Десислава и 8-годишният Даниел учат дистанционно, от вкъщи. Това е най-удобно за честите пътувания на майка им из страната, чрез които тя представя своето изкуство.

Пътуващите в  района на Раданово  могат да видят уникалните и причудливи творения на Деси в магазина на открито пред дома й. А ние, търговищенци, с нетърпение ще очакваме следващите й посещения в нашия град, защото интересът към тази малка работилница по изкуство, където всеки със собствените си ръце вае нещо стойностно, се оказа наистина голям.

ВЕЛИСЛАВА ГОСПОДИНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *