Тероризъм по пътищата.Докога?

Едва ли има такова човешко сърце, което да не се свива болезнено при вестта за поредната катастрофа по пътищата на България.

Само преди дни серия от трагични ПТП-я отново стресна страната ни- загинаха група незрящи хора, смъртта си намери при нелеп инцидент и едно 16-годишно момче. Всяка година, на 15 септември, след катастрофи ,децата на България редеят с по една класна стая…Новините ни заприличаха на некролози!

И няма защо така шумно и обстоятелствено да се вторачваме и да коментираме терористичните атаки в по-близките и в по-далечни страни. Да се вгледаме в нашенския си транспортен тероризъм по пътищата на Родината, който с години не може да бъде овладян, напротив, последиците от него  заемат размерите на епидемия. Отново се очертава задаващите се Коледни и Новогодишни празници за стотици почернени семейства да бъдат празници без повод за радост.

Нека най-сетне родните ни депутати да престанат да се занимават със себе си-кой какво казал, кой крив, кой прав и т.н. и т.н. А да седнат и да коват закони против вандалщината по пътищата, щото и без друго хора в държавата ни не останаха. И да се въведат по-люти, по-ефективни  санкции за тези, които карат нетрезви и онези, дето препускат с джиповете си като пирати- какво значи глоба от 20 лв. / бълха ги „ ухапала“,  нарушителите!/. Защото само когато се бръкне по-дълбоко в джоба си, нашенецът   променя нещо в поведението си на пътя. Колкото до санкциите  и стимулите, в другите страни отдавна са го измислили, като  например, за изрядния водач на МПС в редица страни годишните  данъци са по-малко.  Има такъв изход, има ефективни формули, които да пресекат тази угроза по пътищата , стига държавните ни мъже да поискат да ги потърсят и приложат…

ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *