НАРОДЕ???

В края на своето прословуто тефтерче /слава Богу, че се е запазило до наши дни!/ апостолът на свободата Васил Левски написва: „Народе???”.

И то с четири въпросителни! Защо ли? Много наши академици, историци, политолози, социолози и какви ли не „специалисти” се опитват непрестанно да анализират, да „дешифрират”, да обяснят какво е искал да каже апостолът. И всеки пречупва своята „истина” през  своето верую или своето кредо.

Така или иначе оценката на Васил Левски за своя народ, за своите съотечественици, е повече от ясна. Той самият, макар че е обикалял България надлъж и нашир /и то неведнъж и дваж!/ не е успял да опознае, да разбере, да разчете душевно и етнически народа български. И с право! От векове ние сме странен народ. Уж раждаме кадърни хора във всички сфери на живота, уж имаме една от най-красивите и плодородни земи, планини, морета и реки, а в действителност сме едни от най-бедните, най-крадливите, най-завистливите, най-корумпираните страни  в света.

Доказателства безброй! Да вземем последните 30 години от развитието на България. Посрещнахме демокрацията с охота и надежди големи, а на практика я превърнахме в антидемокрация, в антихуманна и антисоциални система. Днес в България има шепа олигарси,които за нула време ограбиха всички благини на родината.

Друга кохорта политици с всеки изминал ден дерат обеднелия народ, за да трупат и те неконтролируеми богатства. Основните сектори и звена в икономиката, образованието, здравеопазването, социалното дело са източени почти до минимум. Но всичко това не кахъри, не трогва нашите управляващи – било то червени, сини, жълти, новоизлюпени партии и коалиции.

Как да си обясним голямата ножица в доходите на политическата класа и обикновените хора, особено пенсионерите? Едните получават по близо десетина хиляди лева месечно възнаграждение, а другите по 200-300 лева. На всичкото отгоре корупцията е обхванала целия ни живот като кукувича прежда и изсмуква и последните сокове на обществото.

Източват ли се безпардонно здравеопазването, образованието, земеделието, социалните фондове? Източват се! Понякога медиите слагат пръст в раната и посочват крадците, но всичко е чудо за три дни и после картината се повтаря. България е начело в Европа по мързеливи младежи, които киснат по кафенетата /откъде ли вземат пари?!/, от което страната не губи всяка година по 2 млрд. лева.

И още в заключение: докато завистта, подлостта, нетолерантността към етносите и другостта, липсата на справедлива съдебна система не бъдат веднъж – завинаги ликвидирани, България ще чезне и ще гине все повече и повече. Може да се стигне и дотам, че няма да има кой /втори като Левски!/, който да каже или напише „Народе???”, т.е. да ни накара да се пробудим и възродим хубавата ни държава!

РАДОСЛАВ ЧЕРКЕЗОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *