Проектът за обновяване на градската среда е в срок, удължава се превантивно и за удобство на гражданите

Да се удължи срокът за петте линейни обекта по проекта за развитие, обновяване и модернизиране на градската среда по Оперативна програма „Региони в растеж”. Такова искане ще внесе Община Търговище до Управляващия орган на Програмата. Към момента договорът е до 03.07.2018 г. В указанията е посочено, че строителството трябва да започне на втория месец след подписване на договора за предоставянето на безвъзмездната помощи. Реално това се случва от петия месец, тъй като има задължителни срокове за подготовка, обявяване, провеждане на тръжните процедури по Закона за обществените поръчки и избор на изпълнители. Цялата процедура отнема минимум 3 месеца, което се обуславя от законовите изисквания и не подлежи на корекция.
С цел ефективно изпълнение на строително-монтажните дейности, при осигуряване на нормално придвижване на гражданите в зоните за обновяване, както и подготовка на отчетната документация ще се иска удължаването на срока с 5 месеца.
В обновяването на линейната инфраструктура са записани 5 обекта, включително новото кръгово на кръстовището на бул.” Митрополит Андрей”, което е на предфинален етап. Стартираха дейностите и на ул.”Велико Търново”.
Започналите мащабни ремонти на републиканската пътна инфраструктура (бул.”Ал. Стамболийски”, „Митрополит Андрей”, ул.”Паисий” и част от „Кюстенджа”), изграждането на кръговото и на т.нар. „пробив Катрафилов”, наложиха временни ограничения и организация на движението в условията на строителство.
По-голямата част от дейностите на обектите стартираха през есенния сезон, когато финализираха обществените поръчки, а за други бяха осигурени средства от републиканския бюджет. Тези фактори са независещи от Община Търговище. Не могат да бъдат предвидени, избегнати или коригирани.
За да не бъде допълнително затруднено и на практика блокирано придвижването в града, се наложи изтегляне на строителните работи на останалите обекти от градската среда. Това са бул. „Сюрен” (от кръстовището с ”Тр. Китанчев”, паркингите пред болницата, тротоарите и зелените площи по протежение на „Сюрен” до търговския комплекс) и „Трети март” (от училището за деца с увреден слух до околовръстното шосе). На тези два обекта в момента се извършват подготвителни мероприятия.
Екипът на проекта съгласува с ръководството на Общината тези улици и съпътстващите обекти към тях да продължат да се изграждат и през първите благоприятни за строителство месеци на следващата година. В противен случай едновременното стартиране щеше да доведе до пълна невъзможност за движение на автомобили в този район на града. По същата причина е изместен ремонтът и на ул.”Гладстон”, както и обновяването на зони от кв.”Запад 2”.
Всички обекти от линейната инфраструктура ще бъдат изпълнени в срок и няма отклонение от предварително зададените параметри. Според указанията на управляващия орган проектът може да бъде удължаван до 30 месеца. Изтеглянето на срока само с 5 месеца се иска най-вече с цел осигуряване на възможност за спокойна работа на изпълнителите, при поетапно започване на отделните обекти със съответна организация на движението за удобство на гражданите. Цели се и подготовка на качествена отчетна документация, за да не се стигне до финансови корекции, както се е случвало в минали години.
Ръководството на Община Търговище отново се извинява на гражданите за причинените неудобства във връзка с мащабното строителство и обновяване на уличната, спортната и образователната инфраструктура, които започнаха едновременно в изпълнение и на управленската програма на кмета д-р Дарин Димитров.
Всички ремонти са с цел модернизиране на обектите, привеждането им в съответствие с нуждите и нормите на градската среда, подобряване на условията за движение, спорт и образование. Предизвикателствата са както пред гражданите и Общината, така и пред изпълнителите на отделните обекти, пред които са поставени изисквания за стриктно изпълнение и качество на дейностите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *