10 години приемна грижа в Търговище

Приемната грижа в Търговище отбеляза десет години от създаването си. Това се случи с празничен концерт в кафе театъра на ОНЧ „Напредък-1864”, където родители, деца и институции отпразнуваха заедно 10-годишния юбилей.

Водещ на тържествената вечер бе журналистът Радослав Черкезов, а негова партньорка на сцената – десетокласничката Мелин Метанова, която е част от семейството на приемната грижа в града ни.

„За периода на функциониране на областния център по приемна грижа област Търговище се нареди сред най-успешно развиващите приемна грижа в България”, сподели Стефка Петрова, социален работник в отдел „Приемна грижа”.

Тя разказа на гостите в кафе-театъра на ОНЧ „Напредък – 1864” как е създадена приемната грижа в Търговище, преди точно десет години, през какви предизвикателства е преминал екипът и към какво се стреми занапред. Стефка Петрова припомни, че в България приемната грижа съществува от 1997 година, а в Търговище – от 2007 г. Тя разказа още за първите приемни семейства, за информационните срещи по темата, за обучението на приемните родители, за нагласите на обществото по темата и разработените проекти в тази сфера, обхващащи деца в Търговище, Попово и Антоново.

„10 години, а всякаш беше вчера – извървяхме труден път, справихме се с много предизвикателства и ни предстоят още. Приемната грижа е процес, който се развива като жив организъм, приемната грижа е екипна работа и плод от усилията на професионалисти и специалисти. Адмирации към всички дали своя принос в развитието на услугата и в името на децата”, отправи своя поздрав Стефка Петрова.

По време на празника няколко приемни майки споделиха с присъстващите каква емоция е отглеждането на приемно дете, как преминават през трудните периоди и как споделят всекидневните малки и големи радости. Някои от децата бяха подготвили стихчета и песни, с които поздравиха гостите за 10-годишния юбилей на приемната грижа, а други, вече пораснали младежи, благодариха от сцената на своите приемни родители за грижите, обичта и подкрепата през годините.

Бурните аплодисменти заслужено получиха и певците от Вокалната студия към ОНЧ „Напредък-1864”, с ръководители Иванка Иванова и Петя Димова, както и малките танцьори от ДФА „Шарено герданче”, ръководен от Анжела Георгиева и Светла Стаменова.

Официални гости на празника бяха градоначалникът на Търговище д-р Дарин Димитров, зам.-кметът Рая Матева, директорът на дирекция „Социално подпомагане” Пламен Петров и др.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *