За тях семейството е ценност

Апостол Павел казва, че семейството е малка Църква, т.е., че в него присъстват всички основни черти на църковната любов. И дни като този на християнското семейство и християнската младеж /21 ноември/ потвърждават нравствената максима, че всичко започва от семейството. Но как да живее по християнски вярващият в това забързано време, как да въвеждаме младите във вярата, в какво да намираме опори, когато житейски ни е много тежко? По тези и други въпроси разговаряме с моята събеседничка Живка НИКОЛОВА, чието семейство всяка неделя посещава църква, а от самото създаване на Неделното училище към храм „Успение Богородично” трите им дъщери са сред редовните му участници.

-Веднъж, когато минавах през много труден житейски период, видяхме една обява на църковните двери на храм „Успение Богородично”, че се открива Неделно училище. Проявихме интерес и ето, вече 20 г.,  трите ни дъщери са сред възпитаниците му-така започва разказа си Живка, която по професия е служител в държавна институция. Убедена е, че точно тук, в храма, човек отваря душата и сърцето си за доброто, а после тази енергия и светлина пренася и вкъщи.

Живка още разказва,че в християнската вяра ги въвели едни техни приятели-семейство Павлови от Варна, които имат 4 деца. Те са ни истински пример за семейство, което добре отглежда и възпитава своите наследници. Това са хора, които приемат нещата от живота по един много спокоен, естествен начин, около тях винаги цари атмосфера на кротост и мъдрост. Християнската вяра им дава огромни сили, философия да осмислят и преодоляват  трудностите в живота по един мъдър начин. Покрай тях винаги ти е някак по-топло, уютно, спокойно, те са пример за нас, твърди моята събеседничка.

Като противодействие срещу ширещата се агресия, Живка и съпругът й се стремят да възпитават щерките преди всичко в любов, уважение, зачитане на родителите и по-възрастните хора. Голямата им дъщеря-Деница, е млад човек с широк светоглед, завършила е специалност „журналистика” в Англия, където продължава да живее в Манчестър. Неотдавна тя бе доброволец в Линди, Танзания, където в едно от местните училища преподаваше на децата английски.

Втората дъщеря, Гергана, е възпитаничка на Второ СУ „Н.Маринов”, последен клас, така че през май семейството ще си има абитуриентка, която  мечтае да учи фармация. А най-малката, 10-годишната Рая, е истинско съкровище- рисува прекрасно, играе класически балет в състава на Макарнаян , а всяка вечер с мама имат своя час по

духовност-четат глава от Детската библия, засега малката най-вече се интересува от сътворението на света.

Цялото семейство е особено благодарно на отец Бисер, който през годините ги въвел в същността на християнската вяра, както и на сърцатата ръководителка на Неделното училище Стефка Петрова. Децата завинаги ще запомнят  екскурзията до Бачковския манастир това лято, където им раздали годишните свидетелства. А сега всички участници в Неделното училище подготвят специална рождественска пиеса, с която ще ознаменуват наближаващия Коледен празник.

-Учим трите си дъщери преди всичко да са хора, да имат добри взаимоотношения с околните, да уважават семейството като една от най-важните ценности в човешкия живот-завършва разказа си тази всеотдайна майка, посветила живота си на своите три дъщери, на обичното си семейство.

ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *