50 години Духов оркестър – Търговище

С двучасов тържествен концерт Духов оркестър – Търговище, с диригент Красимира Коларова, отбеляза своя 50-годишен юбилей.

Залата на Драматичния театър бе пълна с гости, приятели и почитатели на оркестъра, дошли да уважат с присъствието си празника и да се насладят на музикалните изпълнения. Водещи на концерта бяха спортният водещ от БТВ и наш земляк Петър Бакърджиев и журналистката Светослава Русева. Те допълнително повлияха за доброто настроение, а специално за повода бе подготвена презентация с историята на Духовия оркестър, концертната дейност през годините, международното признание и значимостта му за града ни.

На мултимедийната стена зрителите в залата имаха възможността да разгледат снимков материал на оркестъра през годините от различни участия и концерти.

„50 години ни делят от времето, когато маестро Васил Абрашев и 45 ентусиасти полагат началото на Търговищкия светски духов оркестър, своеобразен продължител на традицията на военния духов оркестър в града. Днес ние правим поклон пред значимостта и творческото израстване на нашия духов оркестър за тези 50 години”, каза в началото на презентацията водещата.

Първото изпълнение за вечерта бе химнът на града ни, след което изявени музиканти, инструменталисти и певци, родени и започнали своя творчески път в Търговище, взеха специално участие в концертната вечер, подарявайки вълнуваща емоция на празнуващите.

Петър Петров, Митко Топалов – Валтера, Явор Славчев Стойчев, Хъкмет и Красимир, Пламен Зафиров – Zafayah,  Иван Йорданов, Йозджан Зьонмез, Наталия Тенева, Петър Драмов, Валерия Пейчева, близнаците Милен и Петър Петрови, Смесен хор „Родна песен” и рок-бандата “Metal Militia”, заедно с музикантите от Духовия оркестър внесоха уникален музикален почерк в изпълненията, динамика и стил, които тържеството напълно заслужи.

„Духовият оркестър е важна част от културния живот на града ни, той е музикалната визитна картичка на общината, определяща самочувствието ни. Няма празник, честване, събитие, в което да не е лицето на всяко тържество”, отбелязаха водещите.

По време на концерта маестра Красимира Коларова сподели с гостите как преди 15 години е застанала начело на оркестъра, при какви условия са работили в началото, как след положените усилия и желанието за творчество са дошли участията и наградите, признанието от другите градове и славата, която не спират да носят за Търговище.

„Маестра Коларова посвети безрезервно качествата си на талантлив музикант и организатор на Духовия оркестър. Амбициозна в професията си, тя създаде нова, модерна визия на търговищкия оркестър – със съвременно звучене и постановка, обнови и обогати репертоара му, разнообрази изявите му и го превърна в авторитетен музикален институт – част от самочувствието на Търговище и България”, за всичко това единствената дипломирана жена диригент Красимира Коларова получи най-високото отличие на Съюза на музикалните и танцови дейци „Кристално огърлие”.

Изненадата в края на празничния концерт бяха и другите връчени отличия „Златна лира” от ръководството на Съюза – за Димитър Въчарски, Георги Мирчев, Иван Иванов, Данко Асенов и Стефан Маджаров.

„Духовият оркестър ражда звука си със своя дъх – единствената божествена частица в нас. Подкрепяйте ги и ги ценете още дълги години”, заяви от търговищката сцена д-р Росица Бояджиева – Вълева, зам.-председател на СБМТД.

„Красивата музика няма възраст, тя не старее, не умира, тя вълнува и лекува душата. Тогава какво са 50 години за един оркестър, чието битие е музиката и изкуството?! Да го има нашия оркестър още столетия, че и по-нататък! Да е все така необходим и вълнуващ за града ни и за признателните му граждани!”, с това пожелание, в претрупаната с цветни букети сцена, завърши юбилейният празничен концерт на Духовия оркестър.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *