„Възвишение” и „Дамасцена” – не ги пропускайте!

С настъпването на есента – идва време за кино. Във Варна за 35-ти път се проведе фестивалът „Златна роза” с прожекцията на над 60 пълнометражни и късометражни български филми. Запомнете заглавията на отличените филми.

-„Въздесъщият” – спечелил наградата на публиката /най-обективното жури/, с участието на Велислав Павлов, отличен за най-добра мъжка роля.

-„Посоки” – отличен със специалната награда на журито, награда за най-добра женска роля, поделена между Теодора Духовникова и Ирини Жамбонас, и наградата на акредитираните журналисти.

Български филми печелят награди от международни фестивали и трасират пътя на следващите. Вече извън страната ни се говори, че има нова вълна, че нещо се случва в българското кино. Това са думи на Стефан Командарев – режисьорът на „Посоки”, чийто филм първо беше селектиран в официалната конкурсна програма „Особен поглед” в Кан, а след това спечели специалната награда на журито на фестивала в Сараево. А за неговият филм „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” – надявам се всички сте чували и гледали, защото наистина е стойностен и отличен сред 9-те филма, от които бяха избрани пет номинации за чуждестранен „Оскар” през 2010 г.

Други от наградените филми са „Врагове” –с награда на град Варна и „Радиограмофон” – с приз за дебют. Екипът на „Лили рибката” получи диплом за благородните си усилия в трудната област на детското кино, а „Дъвка за балончета” – за най-добър сценарий.

На 1 ноември вСофия се откри за 31 път „Киномания”. До 30 ноември любителите на киното могат да избират и гледат помежду 50 филма – прецизно селектирани от горещите заглавия на всички кинофестивали – европейски и световни и непрожектирани у нас. Всеки ноември – най-добрите, най-интересните, най-провокативните, най-стойностните филми. „Киномания” беше открита с прожекцията на филма „Безкрайната градина” на българският режисьор Галин Стоев. Той е сред младите български артисти, които имат по-голямо признание навън, отколкото в България. В момента живее и работи във Франция, а от началото на 2018 г. ще заеме поста – директор на Националния театър в Тулуза. Според Галин Стоев, филмът е история за щастието, красотата, вината и прошката, и тепърва ще се доказва пред българските зрители. Останалите български филми включени в „Киномания” са: „Лили рибката”, за който споменахме; дебютиралият в конкурса на Токио „Кораб в стая” и новата документална творба на Адела Пеева – „Да живее България”.

Много се надявам да съм провокирала поне малко интереса Ви към киното и по-специално към българското кино, защото в момента в програмата на киното в Търговище има два чудесни премиерни български филма – „Възвишение” и „Дамасцена”.

„Възвишение” по книгата на Милен Русков, за която преди около година от в-к „Знаме” Ви провокирахме да прочетете. Филмът, който само за една седмица на екраните в страната е събрал рекорден брой зрители.

„Дамасцена” – името му идва от латинското название на българската маслодайна роза. „Роза дамасцена”- действието се развива в Розовата долина. Мащабни снимки от този красив кът на България и долината на тракийските царе, мащабни събития от най-новата ни история на прехода. Филм за силата на мечтите и силата на българския дух. Време е за филми – приятно гледане!

Нина АНДРЕЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *