Тренировъчно занятие за спасителни действия при пожар бе проведено в гр. Антоново

Целта му бе да бъде тествано как се осъшествява на практика взаимодействието между институциите, включени в единната спасителна система, и да бъде установена степента на готовност на съответните екипи за навременни и адекватни действия в кризисни ситуации. В занятието участваха екипи на РСПБЗН, на Районно управление-Омуртаг и Полицейски участък-Антоново, на филиала на„Спешна медицинска помощ“, както и служителите на обшина Антоново. На демонстрацията присъстваха кметът на община Антоново Хайредин Мехмедов, областният управител на Търговище Митко Стайков, директорът на РДПБЗН-Търговище комисар Стефан Стефанов, директорът на ЦСМП д-р Янка Иванова, началникът на РУ-Омуртаг гл. инсп. Борислав Борисов.

         Действията на екипите стартираха с получено обаждане на единния телефонен номер за спешни повиквания 112, че в сградата на община Антоново е възникнал „пожар с пострадал в него човек“. След своевременно уведомяване от дежурния екип в Оперативния център на РДПБЗН-Търговище на мястото на инцидента своевременно пристигнаха екип на пожарната с противопожарен автомобил, полицейски екип и екип на „Спешна помощ“ с линейка. Огнеборците предприеха незабавни действия по локализиране на пожара и изнасяне на пострадалия на безопасно място, a общинските служители бяха своевременно евакуирани от сградата. Полицейските служители отцепиха района с обезопасителна лента и временно преустановиха движението на МПС в него до пълното ликвидиране на пожара. Веднага след като пострадалият бе изведен от обгазената сграда, медицинските специалисти предприеха спешни реанимационни дейности, след което линейката го откара до най-близкото лечебно заведение.

         Началникът на РСПБЗН-Антоново гл. инсп. Михаил Михайлов поздрави служителите на общината за проявената от тях дисциплина при осъществяване на евакуационния план, и отново акцентира върху основните правила, които трябва да спазват при евакуация – придвижване приведен плътно до стените на сградата с поставена мокра кърпа на устата и носа. Той изказа своята благодарност за постигнатата добра организация и точност при спазването на противопожарните правила.

         След приключване на занятието представители на участващите в него структури изразиха задоволството си от постигнатия добър синхрон в съвместните им действия и адмирираха бързите и точни реакции на професионалисти от различни области за преодоляване на бедствието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *