Янаки Манасиев – ярка фигура в българското изобразително изкуство

По повод 85-годишнина от рождението на художника Янаки Манасиев, Художествена галерия „Никола Маринов” – Търговище показа 45 картини на твореца – рисунки, акварели, маслена живопис.

Директорът на галерията Цончо Денев приветства гостите на изложбата, а анализ на творчеството и биографията на Манасиев направи изкуствоведът Галина Димитрова.

„Янаки Манасиев е много ярка фигура в българското изобразително изкуство. Той допринася за връщането на искреността и експресията в изкуството”, отбеляза Димитрова. Въпреки, че си отива рано от земния свят, само на 45 години, художникът оставя богато творчество след себе си, което и до днес възхищава много ценители на изобразителното изкуство и вдъхновява младежи.

Галина Димитрова обърна внимание на различните стилове в картините на Манасиев. Особено впечатление правят женските образи в творчеството му.

„Към жените той е изпитвал искрено отношение и преклонение – като към най-великото чудо на природата”, каза в ХГ „Никола Маринов” изкуствоведката.

Гостите на експозицията, сред които зам.-кметът инж.Митко Панайотов, ръководители на културни институции, художници и др., имаха възможността да се насладят не само на образите в картините на твореца, но и на емоционалните, живописни свойства в цветовете, които е избрал да приложи.

Първият братовчед на Янаки Манасиев разказа спомени с художника още от детските им години. Той благодари на търговищката галерия за организацията на изложбата и за уважението към творчеството, труда и таланта на Янаки Манасиев.

Симона Алексиева

Янаки Манасиев е роден в с. Божица, общ. Антоново. Завършил е живопис ВИИИ “Николай Павлович” /НХА/, София. По-късно преподава живопис във Великотърновския университет, където е доцент. Родната му къща в селото, днес е превърната в музей.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *