ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ В СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ

Търговище бе домакин на националния форум „Човешките ресурси в социалните услуги”, организиран от  Национален алианс за социална отговорност /НАСО/, в партньорство с Община Търговище, представителството на организацията за областта и дружеството за психично здраве.

Форумът по темата се проведе за първи път по инициатива на работещите в социалния сектор и бе посветен на въпросите за бъдещето на кадрите в социалните услуги – тяхното професионално развитие и мотивация, проблеми, интереси и възможности в социалния сектор. Председателят на НАСО Георги Георгиев и кметът на Търговище д-р Дарин Димитров официално откриха националния форум, изразявайки своите благодарности към всички участници / общински ръководители и специалисти, отговорни за управлението на социалните услуги, представители на външни доставчици на социални услуги, ръководители на екипи и др. заинтересовани страни / и към организаторите на проявата.

„Главната ни цел е да дискутираме и да изведем обединяващи предложения и решения за бъдещото и дългосрочно развитие на човешките ресурси в социалните услуги”, коментира Георги Георгиев, председател на НАСО.

В присъствието на всички участници бе представен емпиричен и експертен анализ на потребностите на кадрите в социалните услуги в България, направен на база допитване сред членове на НАСО. По темата, касаеща политиката за управление на човешките ресурси в социалните услуги и отговорностите на държавата, общините и доставчиците на услуги, се включиха модератори от различни градове на страната, които представиха своите експертни разработки.  Участниците във форума участваха и в тематични работни групи, където изразиха конкретни предложения, относно проблемите в сектора.

Организаторите на форума припомниха, че НАСО е най-голямата организация, обединяваща доставчици на социални услуги (общини и неправителствени организации), ръководителите и екипите на социални услуги в България, с над 2000 членуващи структури. Представител на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания /EASPD/. Разполага с 32 представителства в страната, широк спектър от експерти във всички теми на социалните услуги. Работи активно и по темите за развитие на социалните услуги, заетост на хората с увреждания на отворения пазар на труда, социална икономика и предприемачество, корпоративна социална отговорност с фокус върху хората с увреждания и др. теми от социалния сектор.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *