Книжарница „Хеликон” и в Търговище

Логото на „Хеликон” обагри есента на 2017 г. с оранжево и синьо – един от знаковите центрове на Североизточна България. Така безплатното месечно списание на веригата „Книжарници – Хеликон” представя на своите посетители и читатели, откриването на новия 25 по ред клон – „Хеликон – Търговище”.

За радост на всички почитатели на писаното слово и на всички четящи – в центъра на Търговище, в бившия офис на Близу, грейна нова книжарница, която беше тържествено открита във вторник.

Събитието подобаващо бе почетено от областния управител, от кмета на града, от секретаря на Общината, зам-кмета по култура, ръководители на културни институции и много граждани.

„Не търговия, я книжарство” – така представи философията на веригата-  книжарници представителят на ръководството на фирмата г-жа Панайотова. Книжарството е не само система от книжарници, които продават книги – то е популяризиране на българската книга у нас и в чужбина, то е подбор на книги с непреходна стойност, то е среща на хубавата книга с нейния почитател.

„Книжарници – Хеликон” е фирма с 25 годишна история. Двукратен кавалер е на престижната награда за книгоразпространение в България, присъждана от Министерството на културата и издателство „Хр.Г.Данов”. Обществено ангажирана е – търси съмишленици и партньори в прохождащата кампания „Четете книги” и връчването на наградата „Хеликон”.

Именитата ни съгражданка – писателката Неда Антонова изрази задоволство, че най-сетне и в Търговище има едно културно книжно кътче за духовни срещи, където с удоволствие ще се отбива с гостуващи творци, кътче за представяне на литературни произведения, което, за наша радост, все по-често се случва. Задоволство от откриването на новата книжарница изрази и кметът  д-р Димитров, с надеждата там да се отбиват и много от младите хора на града ни.

На откриването присъства и носителят на наградата за нова българска проза „Хеликон 2016”, на наградата „Цветето на Хеликон” за най-продаваната книга за 2016 г. от номинираните в конкурса,  с национална награда за литература „Хр.Г.Данов” за 2017 г. – писателят Недялко Славов.

Той представи последната си книга „Камбаната”. След „Калуна каля” на Георги Божинов, романът на Недялко Славово „Камбаната” е най-силният и въздействащ роман от последните няколко години”. Книга, която те стъписва, отрезвява и събужда съпротивителните сили за съхраняване на българската идентичност и християнски ценности”- така я представя нейният редактор. На въпроса ми към автора защо „Камбаната” се „родее” с „Калуня каля”, той скромно отговори, че това е виждането на редактора, но за него книгата на Георги Божинов е шедьовър и е недостатъчно оценена все още. Да ни е честита новата книжарница!

Нина Андреева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *