Две инициативи в ДГ „Веселушко”

Хубавите идеи бързо се разчуват. Като тази например, че в ДГ”Веселушко” малчуганите от групата на петгодишните „Мики Маус” сами си майсторят плодови шишчета.

-А,а…това не го правим за първи път, каза ни тяхната ръководителка г-жа Галя Колева, която с охота обясни, че все още има такива деца, които дори не опитват плодове и зеленчуци, просто не ги обичат, пък и никой вкъщи не ги е научил. – Много често остават и плодове от полагащите се на децата в 10 часа, а понякога и малките носят в градината-ябълки, круши, банани. Дето ще ги изхвърляме, решихме с тези останали плодове всички в групата да майсторим плодови шишчета и по този начин  провокираме детския интерес.   Хем като игра, хем като забавление, накрая децата си изяждат всичко… Дори малката Берна направила плодово шишче и за директорката г-жа Зашева и когато тя отишла в групата, за да ги види, нямало и грам плод, а децата се шегували:”Изядохме всичко, и Вас ще изядем…”От изключително значение е още от най-ранна детска възраст малчуганите да се научат на здравословно хранене. А да обичаш плодовете и зеленчуците- този безценен навик е за цял живот. В ДГ „Веселушко” отчитат това и възпитават тази любов у своите възпитаници от най-ранните им години!


Втората инициатива, която малките веселушковци организираха, бе засяването на различни цветчета в обособената за това градинка. Децата от група „Юначе”, заедно с техните баби, майки и татковци посяха луковички на лалета, хризантеми, минзухари, нарциси и др. пролетни предвестници. 3-годишните възпитаници на г-жа Димитрова с интерес разгледаха различните видове цветя, питаха по какъв начин се сеят и кога ще разцъфнат, включиха се активно в инициативата и обещаха да се грижат за цветчетата.

„Както всяко дете, така и цветята се нуждаят от много грижи, внимание и любов. Заедно можем повече и ще полагаме усилия нашето пролетно-цветно килимче да радва всички възпитаници в ДГ „Веселушко” и нашите гости”, сподели за „Знаме” г-жа Димитрова.

Луковичките на цветята са дарени от фирма „Екофол” – Търговище по инициатива, наречена „Предай нататък!” на магазин „Ботаника”. Освен, че през пролетните месеци градинката на ДГ ще бъде по-красиво място, децата и техните семейства дадоха пример за грижа към природата и мястото, което ни заобикаля.

„Един от основните приоритети на ДГ „Веселушко” и в частност на група „Юначе” е активното взаимодействие между детското заведение и семейството за постигане на по-добра социализация и емоционално благополучие на детската личност”, разказа още ръководителят на групата г-жа Димитрова.

Бъдете все така активни, малки веселушковци!

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *