Аз не просто живея с музиката, аз цялата съм музика…

Това ни каза  8-годишната Елена Добрева, която, заедно с мама и татко, ни гостува в редакцията на „Знаме” . Наскоро тя се завърна с първа награда от международния певчески конкурс PREMIO MIA MARTINI в Италия.  Победител е в категорията за нови изпълнители от чужбина, като се състезава на финала с деца от Русия, Румъния и още един представител от България.

Елена се занимава с музика от тригодишна. Тя има късмета да се роди в една малка музикална семейна общност, където всички са артистични и емоционални. Като се започне от баба й Елена и дядо Гален, та се стигне до леля Валя и татко Добри и до 3-годишното й братче Борил- цялата  фамилия е с изявени музикални таланти, а сладураната Елена е сбрала от всички най-доброто.

-Участието на Елена в италианския конкурс беше просто един фурор, горди сме, че тя беше сред най-добрите-споделя майка й Михаела и ни показва клипче с изпълнението на своята дъщеря на песента Ld danza di Rozinka. И продължава, че засега Елена много ги радва- тя е второкласничка в Първо СУ „Св.Седмочисленици”, справя се добре освен с музиката, и с всички останали дисциплини.

Допълва я и бащата на Елена, Добри, който споделя, че тяхната дъщеря започнала музикалното си развитие с участие в „Шарено герданче”, после в школата „Ню войсес”, а сега придобива начално дистанционно обучение при Анастасия Михайловна, преподавател в Музикална школа ISCART в Лугано, Швейцария. , където Елена е изкарала 14-дневен мастер клас.

Най-хубавото е, че цялата фамилия горещо подкрепя тяхната  Елена по пътя й напред и нагоре. Дядо й в момента беше в София, за да й купи пиано. Баща й Добри твърди, че вече имат проекти за 3 авторски песни, записани инструментално. Изобщо…всичко в семейството се върти около малката певица, която обича да казва:”Музиката ме прави лека и ефирна и ме съпътства постоянно. Тя е начин да изразя себе си и чувствата, които непрестанно ме владеят- а при мен това е буквално стихия. Аз не просто живея с музиката, аз цялата съм музика и емоция. Останалото е само съпътстващи случки и събития…”

Корените на тази музикална стихия , на тази чаровница Елена вероятно тръгват от Родопите, от нейната прабаба Деля, която също пее, откакто се помни. Неслучайно леля й Валя, която е име в родопския фолклор, е подготвила музикален проект- да изкара на сцената 4 поколения родопчанки-84-годишната им баба Деля, баба Елена, леля Валя и малката Елена, всяка от които да представи своето можене върху фундамента на родопския фолклор. Дай Боже, всичко това по-скоро да види бял свят,   в очакване сме на нещо уникално!

А дотогава Елена ще продължава да дерзае, да върви по своята собствена траектория  към голямата музика, към голямата сцена, ще покорява нови и нови музикални върхове. Пожелаваме й го от сърце!

ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Снимка: Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *