ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ЧИТАЛИЩЕ „НАПРЕДЪК”!

С елегантен, стилен и вдъхновяващ концерт Образцово народно читалище „Напредък-1864” отбеляза своя празник.

Концертната зала на Читалището бе пълна с желаещи да се насладят на таланта и трудолюбието на децата, младежите и порасналите участници от клубните форми. Сред официалните гости бяха председателят на Общински съвет- Търговище инж. Хатидже Алиева, зам.-кметовете Рая Матева и Емине Якубова, директорът на дирекция „Хуманитарни дейности” в общинската администрация Косьо Костов, председателят на читалищното настоятелство и директор на I ОУ „Христо Ботев” Димитър Алексиев и др.

Първи поздравиха публиката Смесен хор „Родна песен” с диригент Красимира Коларова. С изпълнение на песента „На многая лета”, в официални сценични костюми и синхронно звучене, хорът постави началото на официалната част на празничния концерт.

Групите на Балет „Галакси”, ръководен от Екатерина Петрова, раздаде най-широките детски усмивки за публиката в залата. Малките балерини показаха пластичност и настроение по време на танците.

ВИС „Златни зари” с уникалния глас на Събина Георгиева, подариха на зрителите в концертната зала модерно звучене и емоция на едни от най-обичаните стари градски песни.

Музикалните таланти от Вокална студия „Доминанта”, с ръководители Иванка Иванова и Петя Димова, изпълниха популярни поп парчета, на които присъстващите в залата пригласяха.

Заслужени аплодисменти получи и театралната група на ОНЧ, водена от актрисата Грета Неделчева. Младите актьори провокираха въображението на гостите с етюда „Рио”, направен с ултравиолетови кукли.

Празникът на читалището завърши с народни танци, подготвени за повода в новооткрития Детски танцов състав „Джумалийче”, с хореограф Стамен Стаменов.

Иска ти се да пляскаш по време и след изпълненията, но не защото така е редно, а защото това е заслужил подарък към случващото се на сцената и зад кулисите, за целия труд през творческия сезон, за екипната работа, за отговорностите на всеки един, работещ в културната институция. Звукът, украсата от светлини и цветове, различната по възраст публика, но еднакво възхитена от случващото се на сцената, направиха празника на Читалището тържествен и изпълнен с творческа енергия.

А какво каза за „Знаме” секретарят на ОНЧ Галина Кръстева, четете в следващите редове.

-Честит празник! Новият творчески сезон започна преди месец, в каква творческа обстановка посрещате малките и пораснали таланти, посещаващи клубните форми в ОНЧ „Напредък-1864”?

-Честит празник на всички, обвързали личния и професионалния си път с Читалище „Напредък-1864”! Да, посрещнахме творческия сезон с нови сили след лятната почивка, с нови проекти, по които да работим и с нов творчески заряд във всеки един състав. 11 клубни форми към момента са част от нашето семейство, в които участват повече от 300 души.

-На каква възраст са най-малкият и най-големият участник?

-Най-малкият ни представител е 3-годишна госпожица, танцуваща в Балет „Галакси”, а най-възрастните са около 80-годишни певици от ВИС „Златни зари” и хор „Родна песен”. Щастливи сме, че имаме възможността да предоставим сцената си на таланти от различни възрасти и поколения, които правят културния живот на Търговище пъстър и с богата душевност!

-По време на изпълненията в празничния концерт, на мултимедийната стена гостите в залата се насладиха и на презентация с информация за съставите и техни снимки от различни участия през 2017 г. Каква равносметка направихте с екипа на ОНЧ за отминалия сезон?

-Тази година решихме да направим отчета си за изминалия творчески сезон по един модерен и интересен начин – чрез презентация. Така нашите гости едновременно се забавляваха и научаваха повече за клубните форми, техните ръководители и дейността им през годината. Близо 80 прояви сме организирали за търговищенци и гостите на нашия град – концерти, изложби, спектакли, фестивали, представяния на книги и автори, гостувания. Посрещнали сме над 15 000 зрители, надяваме се и през този сезон да радваме публиката с различни мероприятия. Нека Читалище „Напредък-1864” пребъде напред в годините! На целия екип пожелавам здраве, на децата и възрастните ни участници – вдъхновение, а на всички наши гости – добро настроение, приятни мигове и да се наслаждават на културната ни програма!

Текст и снимки: Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *