„И ний сме дали нещо на светът…”

Тематична изложба за Деня на будителите бе открита в Славейковото училище. Гостуващата експозиция на Национален музей на образованието – Габрово, озаглавена „И ний сме дали нещо на светът…”, представи на търговищенци уникалното в исторически и духовен смисъл дело на светите братя Кирил и Методий.

В присъствието на зам.-кметовете Рая Матева и инж. Митко Панайотов, ръководители на културни институции, общественици и граждани директорът на РИМ Магдалена Жечева официално откри изложба. Тя сподели пред гостите, че специално място в експозицията е отредено на създаването на Глаголицата и Кирилицата, на култа към светите братя и техните ученици, който е най-старият и траен в историята.

„Дори в най-тежките и трудни мигове за народа ни, България винаги е имала своите големи книжовници, просветители, хора на оръжието, които са се впускали да събуждат националната идентичност и самосъзнание, да работят за освобождението на българите”, каза в началото на изложбената вечер Магдалена Жечева.

Тя припомни на гостите, че един от учителите в Славейковото училище е бил Спиридон Грамадов, свързан с първото честване на Свети Кирил и Методий през 1859 г.

Николай Ставрев от търговищкия музей, подредил изложбата, представи документалните материали, отразяващи европейската значимост и различните форми на почит към това дело –  в житийната литература, зографската традиция, честването на празника, учебната литература, филателията и изкуството на скулптурата.

Централно място при подредбата на експозицията бе отредено на знамето на Априловската гимназия от 1935 г. с образите на Кирил и Методий. Гостите на Регионален исторически музей имаха възможността да разгледат и да се докоснат до едни от най-старите учебни пособия – пинакида, дивит и табла за писане. Показани бяха и археологически находки с особена значимост, каквито са керамичните дъна с врязани букви от Царевец, книги от личната библиотека на Васил Априлов и първите буквари с образите на Светите равноапостоли, като този на Георги Бусилин от 1844 г. Всяко едно от платната в изложбата бе наситено с информация за делото на Кирил и Методий, дало устойчивост на българската държава и имащо важно роля за трайното разпространение на християнската вяра.

Директорът на музея сподели още, че изложбата ще остане в Търговище до месец март 2018 г.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *