Музика от три континента

„Музика от три континента” – така бе озаглавен концертът на Женски хор „Златна лира” с диригент Илиана Иванова. В рамките на час дамите от хора и солистките Теодора Лавдинова и Нара Ким подариха на публиката във фоайето на РБ „Петър Стъпов” един по-красив и благозвучен свят.

А това се случи на най-разбираемия за всички език – този на музикалното изкуство. Организаторите на концерта бяха избрали да представят на своите почитатели музикален разказ, включвайки в репертоара за вечерта композиции от Ренесанса до наши дни. Фоайето на библиотеката бе пълно с желаещи да се докоснат до този стил музика, не малко бяха и правостоящите търговищенци, които бурно и емоционално аплодираха случващото се на сцената, след всяко изпълнение.

Инициатор на този проект – „Музика от три континента” е солистката на Женски хор „Златна лира” Теодора Лавдинова, водена от желанието да представят пред търговищка публика оперното изкуство на различни езици и в различни стилове, по един модерен начин, носещ преди всичко настроение и наслада.

„Беше магично, истинско и много искрено преживяване. Душите ни пяха заедно, когато бяхме на сцената, а музиката е най-вълнуващият език на любовта,приятелството и споделената радост”,  разказа Теодора Лавдинова за „Знаме”.

Тя изказа своята огромна благодарност към дамите от Женски хор “Златна Лира “ с ръководител Илиана Иванова, подкрепили я за концерта с прекрасните песни от Америка и Европа. Музикалният съпровод беше в изпълнение на Диана Денчева и Петър Божанов. А Нара Ким бе специален гост-солист от Южна Корея. Тя представи две корейски песни, с красива мелодия и послание. Дуетите й с Теодора и музикалният синхрон между тях в интерпретациите на музиката, силно развълнува присъстващите.

„Най-голямата награда за всички нас, които се занимаваме с изкуство е, да видим радостта в очите на публиката, да ни свърже любовта към музиката, чрез нейния неостаряващ език. Аплаузите и усмивките на гостите ни са жест, който ни дава стимул да правим нови, интересни и иновативни проекти”, разказа Теодора Лавдинова.

В „Музика от три континента” прозвучаха различни езици, чрез разнообразие от песни: българска, румънска, корейска, чешка, американски спиричуъл и мюзикъл, арии от оперите на Пучини, Лео Далиб, Моцарт.

Освен перфектните гласове и музикалните поздрави, професионализмът и високият стил на певиците, зрителите усетиха онова настроение, което само сърцето умее да разчита, запечатаха онази усмивка, която искрено се показва като импулс и поискаха още от това изкуство, именно тук – в Търговище.

А за впечатленията от нашия град попитахме специалния гост-солист на концерта Нара Ким, която е родена в столицата на Южна Корея – Сеул. Още в началното училище и след това Нара е солистка в хор и учи класическо пеене. През 2006 г. организира първият класически концерт в Непал, на който присъства кралското семейство, а след това съдбата я довежда в България. До този момент има множество музикални превъплъщения и концерти в Непал, Франция, Корея, Швейцария, концерти в България – София, Варна , Видин, Благоевград, Стара Загора.

-С Теодора Лавдинова сте били състудентки в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – София, едно приятелство, благодарение, на което търговищката публика имаше възможността да се докосне до твоя глас, емоционалност и народност. С какво един млад човек, като теб, бе привлечен от оперното изкуство в България?

-Да, благодаря за поканата на Теодора, с нея бяхме заедно в класа на доц.Иванка Нинова в НМА. Моята майка ми въздейства да дойда тук. Тя ми каза, че България е най-доброто място за музика и аз се убедих в това. В България се чувствам спокойна и много щастлива, докато пея. Усещането тук е много по-различно и думите не са ми достатъчни да го обясня. Публиката винаги дава сърцето си и въздейства на изпълнителя, емоциите са взаимни. Бях много щастлива, когато ме избраха да получа и пълна стипендия за магистърска степен от Министерството на образованието в България, което ми отвори нови врати за изява.

-Как ще запомниш първия си престой в Търговище и срещата с почитателите на тази музика тук?

-Ще ги запомня с най-добри и искрени емоции! Забавлявах се, заредих се само с положителни чувства. Научих забележителностите на Търговище, беше много красиво на местата, които посетих. Имате прекрасни природни кътчета в града и хубав център. Публиката и хората, с които имах възможността да общувам ме посрещнаха приятелски, топло, с интерес. Благодаря, Търговище! С удоволствие бих се върнала отново тук за нови музикални проекти или само на гости.

-Според теб, музиката на всички езици е…

-Душа!

Интервю на Симона Алексиева

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *