ТРИО „АРАБОГЛУ” ОТ ОДРИН С КОНЦЕРТ В ТЪРГОВИЩЕ

Музикално трио „Арабоглу” /Елис Арабоглу – виола, Акън Арабоглу – пиано и Танжу Арабоглу – виолончело/ избра сцената на кафе-театъра на ОНЧ „Напредък-1864” да запознае търговищенци със своето изкуство.

И това не е случайност, а съдбата определено има заслуги музикантите да се върнат отново на тази сцена, тук в Търговище. Акцентът е ОТНОВО, тъй като до единадесетата си годишнина Акън и Танжу са живели с родителите си в Търговище, учили са тук и са започнали с музикалните уроци още от ранна детска възраст. По-късно с родителите си се преместват да живеят в Турция, където развиват музикалната си кариера като солисти и университетски преподаватели. Към тях се присъединява и съпругата на Акън – Елис, за да направят трио „Арабоглу” желана група от любителите на класическата музика.

За публиката в Търговище триото бе подготвило класически изпълнения, представени в три части. На сцената прозвучаха произведения на Павел Караманов, Алексей Курбатов и Елена Кац-Чернин.

Минути след концерта, специално за „Знаме” трио „Арабоглу” се върна в най-съкровените си детски спомени. А Акън и Танжу ни споделиха какво е усещането да се върнеш след толкова години и да представиш таланта си пред хора, с които си израснал.

-На тази сцена, в Читалището като деца Вие сте се докоснали за първи път до пианото и виолончелото, сега още по-талантливи от тогава, доказали се професионалисти и преподаватели по музика, чувството отново да сте тук е…

Акън Арабоглу:Чувството е да си като у дома!

Танжу Арабоглу:Великолепно, изключително вълнуващо и зареждащо!

-Какви спомени носите в себе си от Търговище, с какво го свързвате?

Акън и Танжу:Ние никога не сме прекъсвали връзка с Търговище, защото нашите приятели са тук. Нашият музикален път започна в Търговище, в Детската школа на Читалището, където дълги години работеше нашата майка. Най-хубавите ни спомени от детството са тук. Не сме ги забравили през годините, нито тях, нито учителите си от Трето ОУ „П.Р.Славейков”, нито местата, където играехме и растяхме!

-Концертирали сте в различни страни като Русия, Испания, Германия, Гърция, Румъния, Азърбейджан, в много градове в България, как възникна идеята да се върнете в Търговище и да организирате тази музикална програма?

Трио „Арабоглу”: Освен че преподаваме в Държавната консерватория към Тракийския университет в Одрин, участваме солово в състави на камерни и симфонични оркестри и като трио в различни концертни прояви. Имали сме възможност да посетим много места и да представим творчеството си пред различна публика. От много дълги години искахме да сбъднем това наше желание – отново да свирим в Търговище, и сега е дошъл моментът. Може би, защото е специален, трябваше да мине толкова време, за да стане реалност. Доста емоционално бе за нас тази вечер, че имахме и възможността да свирим пред колежки на нашата майка, които са ни слушали като деца, а сега могат да ни погледнат по друг начин. Благодарим на целия екип на ОНЧ „Напредък-1864” и най-вече на г-н Я.Топалов за начина, по който ни посрещнаха, и гостоприемността, за нас това означава много. А сърдечността на публиката ни дава стимул да дойдем отново.

-Следващата Ви среща у дома, в Търговище ще бъде…

Трио „Арабоглу: Съвсем, съвсем скоро! Обещали сме си да представяме нови музикални програми в Търговище, така че ни очаквайте по-често!

Интервю на Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *