Поклон пред таланта и неумората на поетесата Стойка Теодосиева!

Завчера, в прекрасната октомврийска вечер, в кафе-театъра на Читалище „Напредък“ се състоя представянето на новата книга на Стойка Теодосиева „Ахилесова пета“.

Залата не успя да побере всички желаещи, дошли  да се насладят и да „нахранят“ душите си с магията на словото  от новата, осма поред  книга на търговищката поетеса. Тя е прима-поетесата на Търговище, тя е огън-момиче за своите 75 лета- така започна представянето на „Ахилесова пета“ журналистът и главен редактор на в.“Търговищки новини“ Божидар Николов -един от хората, на които най-приляга да представят творчеството на Теодосиева. И не само  защото двамата, както се изрази той, са и набори, и приятели, и душевно свързани, но и защото, бихме добавили,  Николов разбира от поезия. Доказа го и в  последвалия задълбочен анализ на новата поетична книга на тази „открита и поетично -искрена Ст.Теодосиева“, която  винаги е била „в първите редици на търговищките творци“.  В подкрепа на своята рецензия, Николов прочете част от любимите си стихове в новата книга на Ст.Теодосиева.

Наслада за аудиторията беше и малкият рецитал, изнесен от прекрасната дъщеря на авторката-Цветина, която ,/ с  гласа на своята майка от младите й години!/ прочувствено и емоционално представи избрани стихове от „Ахилесова пета“.

Веселка Бахнева, която живее в съседство със Ст.Теодосиева и добре познава нейната житейска съдба,  надниквала е и в  нейната лична творческа лаборатория, също прибави свои щрихи при представянето на новата стихосбирка, която определи като „богата палитра от емоции и преживявания“. Изрази възхита от авторката и от нейния „цял един свят, който очарова и омагьосва със своята човешка топлота“.  И завърши с думите:“това е един живот, извървян с любов ,изповядан в стихове с любов, а такива стихове ни правят по-човеци“…

Най-после думата бе предоставена на тази сладкодумна чаровница Стойка, която с часовник в ръка / да не би да пресрочи времето и да се унесе/ в своето“ изявление“ от сцената  поздрави всички присъстващи, като подчерта, че този огромен интерес и препълнената зала приема като уважение към словото, книгите, музиката и в частност, към самата нея. И многократно се извини за неудобството на правостоящите, заради които се постара и срещата да бъде по-кратка. Не пропусна да сподели, че една книга се прави от съмишленици и благодари на художника Даниела Цанкова, на дарителите, на редактора о.з. полк.Георги Георгиев, на издателство „Пропилер“ и лично на Митко Ганев . За всеки от тях тя  намери най-точната, благодарствената дума.

И подължи, че на своите 75 г. , в мигове на равносметка , се е питала-кое е най-важното нещо в живота й? Това са внуците ми, е отговорът й. Те са олицетворение на изпълнения й човешки дълг, затова и книгата е посветена на тях. Второто нещо, което е от приоритетно значение за човек с ценностна позиция като  Ст.Теодосиева , е ЛЮБОВТА. Любовта като отношение към всичко около нас. Да, да обичаш целия свят е лесно, каза още тя. Но да обичаш  конкретния човек, да умееш да се отзовеш, да простиш, нима това не е най-важното?! И Ст.Теодосиева припомни думите на майка Тереза:“Любовта е единствената земна реалност“, върху които си струва да се помисли.

Толкова увлекателно, толкова сладкодумно и топло редеше думите авторката на „Ахилесова пета“, че на никой в залата не му се искаше тя да спира. Но часовникът на ръката й неумолимо отмерваше отброените минути, Теодосиева спази мярата и сама слезе от сцената.

Думата имаше публиката. Непозната жена от третия ред вдигна ръка. Представи се като учителка от с.Голямо Ново. И започна:“На фона на заобикалящата ни агресия, чалга и лоши новини, повярвайте, тази поетична вечер за мен е един духовен елексир. Толкова релаксиращо ми се отрази съприкосновението с Вашата поезия, тръгвам си оттук като пречистена…“След това горещо покани авторката на среща с по-големите ученици от школото в Г.Ново, а Ст.Теодосиева прие поканата. Директорът на Читалището Галя Кръстева , с огромен букет с цветя също поздрави авторката за това „че ни направи съпричастни на цялата си житейска мъдрост“.

Думата взе и Николай Калев, бивш военен летец от Шумен,  горещ почитател на поезията на Ст.Теодосиева, който особено развълнувано определи авторката на „Ахилесова пета“ като един „изключителен човек, поет, философ, мъдрец на днешното време“, а поезията й определи като „нещо, извиращо от сърцето, искрена, правдива, с голям периметър“. Тя е и боец  със силен дух, и макар косите й да са бели, тя е със сърце на млад човек, в крак с времето, каза още той, поднасяйки й букет с червени рози.

Поетичната вечер още уважиха зам.кметовете на Община Търговище  Митко Панайотов и Рая Матева, приятели на авторката от Шумен и  Омуртаг, поети, журналисти и много наши съграждани. С цветя, много цветя, подаръци, поздравления, автографи и с всичко, както си му е редът приключи тази среща, от която тръгвайки си, посетителите шепнеха:“Прекрасна вечер!“, а жената до мен, Мария Груйкина отбеляза:“Нахраних  душата си с поезия…“ А ние бихме добавили: Поклон пред таланта и неумората на тази изключителна жена с висок духовен ръст Стойка Теодосиева, посветила живота си на книгите!

ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Сн.СИМОНА АЛЕКСИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *